0

П ървото коледно село отваря врати у нас. Площадът на село Чавдар ще посреща гости още тази събота. Центърът ще бъде осветен в празнични светлини, а посетителите ще могат да опитат немски специалитети и деликатеси, традиционното греяно вино, коледни напитки и изненадващи коктейли. Те ще имат възможност да вкусят местни продукти, сладкиши и лакомства, приготвени на място. “За първи път в България се организира коледно село по примера на Австрия и Германия“, обясняват организаторите.

Събитието ще протече в четири поредни седмици - всеки петък, събота и неделя от 11 декември до 1 януари, като ще има специални изненади в новогодишната нощ.„Коледното село на България“ включва богата културна и развлекателна програма за всички възрасти, но най-вече много коледни изненади и подаръци за малчуганите.

В събота събитието ще бъде открито с концерт на популярната млада певица Маги Джанаварова, а на 18 декември ще се проведе интересна викторина на живо, с разнообразни награди и с водещ легендата Ники Кънчев.

За децата са предвидени коледни театрални представления, разнообразни уъркшопове, където децата ще приготвят хляб и сладки, ще изработват ръчно направени бижута. Освен това най-малките ще могат да учат народни танци на открито. Големите ще се насладят на кулинарно шоу на открито от шеф Лъчезар Лачев и изпълнения на народни танци и на клуб „Цоковци“.

В програмата са включени още представяния на книги, включително „До последната минута“ на българския носител на Европейската награда за литература за 2021 г. Георги Бърдаров. Ще бъде представена и новата книга „Опитай това“ със съставител Светлозар Желев. Коледното село в Чавдар е част от културния календар на общината.