Е дин от най-старите домове за деца с увреждания в казанлъшкото село Бузовград ще бъде закрит до 31 декември. Това става ясно от мейл, изпратен от здравно министерство, само преди дни. Така пациентите на "Мария Луиза" трябва да бъдат изпратени в домове из цялата страна, съобщи директорът на социалната институция д-р Ивелина Панова.

Един от най-старите домове за деца с увреждания в казанлъшкото село Бузовград ще бъде закрит до 31 декември. Това става ясно от мейл, изпратен от здравно министерство, само преди дни. Така пациентите на "Мария Луиза" трябва да бъдат изпратени в домове из цялата страна, съобщи директорът на социалната институция д-р Ивелина Панова.

Закриването на дома в спешен порядък е обяснено с „необходимостта от деинституциализиране на този род услуги“.

"Никой обаче не казва каква ще бъде съдбата на досегашните медицински сестри и детегледачки – 19 жени, които трябва в спешен порядък да бъдат съкратени и откъде ще дойдат средствата за тяхното обезщетяване. Още по-тежък е проблемът с 9 от пациентите, които са навършили пълнолетие и буквално „на ръба на закона“ продължават да бъдат обгрижвани от специалистите. Ако не са в такова специализирано заведение в резултат на заболяванията си те отдавна ще са мъртви", каза д-р Панова.

Намеренията са тези няколко момчета и момичета да бъдат „прехвърлени“ в 4 дома из цялата страна, а две от тях са на кислородна терапия и просто няма да издържат транспортирането до Варна или Плевен, където евентуално ще бъдат настанени.

Проблем е и пренастаняването на непълнолетните 15 момченца и момиченца /най-малкото е на 4 годинки/, които според разпореждането трябва да отидат в Дома за медико-социални грижи за деца в Стара Загора, където в момента е въведена карантина поради заболели от коронавируса членове на персонала.

"Даденият ни срок за закриване е безумен и определен по възможно най-бюрократичен начин, само и само някой да „рапортува“ в края на годината, че е деинституциализирал тази услуга", коментира д-р Панова. Тя сподели и  че ден след идването на мейла е починал един от най-дългогодишните пациенти на дома, момче на 25 години с тежки хронични заболявания.

На личния си профил във Фейсбук  д-р Панова написа: „Скъпи родители, успокойте се. Ще бъдем пак полезни на вашите деца . Дневният център продължава да работи , стига да ни позволят и отворят заради пандемията. Затварянето е за останалите - ничиите - деца , които ще изведат до 31.12.2020 . Все още не знам къде. Сигурно ще ни кажат малко преди това …“.

Думите и коментираха десетки потребители, които изразяват недоумението си бюрократични подход на МЗ и то точно в условията на пандемията- Сред тях е и Детелин Кръстников,който е написал:“ Още една поредна грешка на системата. Имам честа да познавам повечето,хора в това лечебно заведение. Една от добрите болници ,за болни и изоставени деца. Болница в ,която работят не само професионалисти,но и хора, който дават всичко от себе си,тези деца да могат да се радват що годе ,на живота . Загърбват семейства и лични проблеми,за съществува това учреждение. Всички от този персонал,въпреки малките си заплати и като готвачи,сестри, санитарки,доктори и обслужващ персонал,са давали огромен принос да съществува това лечебно заведение. А сега ... какво да се подиграе някои с тази борбеност, на тези хора и да ги оставят на пътя,а тези деца какво ще стане с тях?.. някой задавал си е този въпрос. И другия въпрос е -ще се излекуват ли тези деца или ще спрат да се раждат с този проблем. От мен един апел към всички: Нека се подпомогне и продължи тази болница да съществува,а не да се превръща в поредната болница ,както Радунци!“.