0

П риложенията за мобилни устройства постепенно изместват директното слушане на подкасти. Докато в началото потребителите масово слушаха направо от съответния сайт, създал съдържанието, то с все по-широкото навлизане на смартфоните във всекидневието приложенията стават основен метод за получаване на този модерен медиен продукт.

Що е то?

Но първо да обясним за тези, които не знаят какво точно е подкаст. Това е аудиопрограма, точно като радиопредаване, но вместо да слушате пряко, всъщност слушате запис чрез стрийминг или изтегляне. Точно като радиопредаванията подкастите могат да са разделени на епизоди или определени излъчвания, посветени на конкретна тема или подтема. Популярността на подкастите нарасна много заради възможността, за разлика от радиото, да слушате където и когато искате.

Качество

Защо обаче е полезно подкастите да се слушат в приложение? Защото подобрява изживяването. Приложенията за подкасти ви предоставят възможност да изградите „библиотека“ от подкасти и така да улесните навигацията между съдържанието, което ви интересува. Разполагате с възможност да теглите нови епизоди, да слагате отметки – слушано/неслушано, както и да следите историята на слушанията си. През приложенията можете да се абонирате за дадени подкасти, да получавате известия и напомняния за публикуването на подкаст. През някои приложения можете да си плащате и за платен абонамент и да получите достъп до изключително съдържание. Подкаст приложенията също така ви помагат да разширявате хоризонта си на слушане. Вместо да следите стотици сайтове, можете просто да получавате информацията накуп.

Spotify

Има огромен брой приложения за слушане на подкаст безспорно. Не забравяйте, че в крайна сметка всички те служат за една и съща цел: помагат ви да получите достъп до любимите си подкасти. Разликите са в детайлите. Spotify е характерен с това, че събира музика и подкасти на едно място. Приложението улеснява превключването между подкасти и музика, без да се налага да сменяте приложения. Т.нар. Daily Drive Playlist обединява вашата музика и новини. Приложението изобразява селекцията от музика и подкасти с всекидневен персонализиран плейлист. Безплатната версия е доста богата, но ако не ви стига, изключително лесно можете да станете платен абонат. Приложението дава възможност и за директно абониране за конкретен платен подкаст с ексклузивно съдържание и дори достъп зад кулисите.

Player FM

Страхотно приложение. Безплатната му версия е достатъчно добра, но ако искате да синхронизирате подкаста си между различни устройства и да елиминирате рекламите, ще трябва да си вземете платената. ‍Приложението има библиотека с над 500 категории, както и видеоподкасти. Ако Player FM няма подкаста, който слушате, не се притеснявайте. Можете да импортирате любимите си предавания с техните публични RSS емисии, така че да имате всичките си подкасти на едно място.

Google Podcasts

Въпреки че Google Podcasts са достъпни за iOS и Android, това е вероятно най-доброто приложение за Аndroid. Приложението предлага опция за бързаци – можете да слушате на по-висока скорост и така да скъсявате времето, необходимо за преслушване на подкаста – и това без влошаване на качеството на звука. Приложението дава достъп до библиотека с над 500 категории и подкатегории. Както повечето приложения на Google, интерфейсът е изчистен, прост и лесен за използване. Имате интелигентен аудиоплейлист, който ви носи персонализирани и навременни актуализации на новини в аудиоформа.

Pocket Casts

Pocket Casts разполага с филтри, които улавят специфични настроения, като например „Сутрешен джогинг“ или „Самотно шофиране“. Можете също да създадете свои персонализирани филтри, така че, когато търсите нещо за слушане, Pocket Casts показва само това, което сте определили като подходящо за „тренировка“, „шофиране“ или „време за сън“. Pocket Casts прави перфектна синхронизация между различни устройства и така сте сигурен, че което и устройство да хванете – телефон, таблет, смарт часовник, смарт TВ, можете да продължите слушането оттам, докъдето преди сте били стигнали. Pocket Casts помага много за спестяване на време. Например можете да настроите приложението автоматично да пропуска тишината и мълчанието по време на подкаста, без това изобщо да влияе на звука. Pocket Casts ви позволява и да филтрирате по времетраене и така например да си изберете подкаст, който да е с продължителност точно колкото пътя ви до работата с метрото. Това е много ценно за хората, които не обичат да прекъсват подкаст и държат винаги да изслушат всичко наведнъж.