0

Д ържавата дължи 34 милиона лева с ДДС на строителни фирми за строителството на 2 и 3 участък от автомагистрала (АМ) "Хемус". Това стана ясно по време на посещението на вицепремиера и министър на регионалното развитие и благоустройтсвото Гроздан Караджов в Ловешко.

„В момента работим с леко намалени темпове и причината е забавянето при плащанията, защото мобилизацията и демобилизация е един, освен скъп, но и рисков процес. Ако държим пътните майстори без работа, има опасност да ги загубим“, коментира ръководителят на строежа на участъка Борис Шалев от „Автомагистрали“ ЕАД. По думите му все още съществува риск да се спре работата или да се намали на някои места заради това, че

държавата не е заплатила за извършената работа по инхаус договорите.

Вицепремиерът коментира, че очаква скорошно решение на този проблем - външни юристи обследват различните варианти. Караджов отново подчерта, че инхаусът заобикаля конкурсното начало и частни фирми строят, докато отговорността остава за държавата.

Шалев заяви пред министъра, че до края на годината е възможно да бъде пуснат в експлоатация първият участък - от пътен възел "Боаза" до п. в. Дерманци, както и п. в. Плевен - Ловеч, а до средата на следващата година - целият участък от п. в. Каленик до п. в. Плевен. Вторият участък - от п. в. Дерманци до п. в. Каленик, който е най-тежък, ще бъде изграден до края на 2024 г.

Лотове 4, 5 и 6 е възможно да бъдат завършени след 2025 г.

За лотове 7, 8 и 9 няма готови проекти и не са започнали отчуждителни процедури.

Междувременно работниците на „Автомагистрали – Черно море“ в Шумен продължават с протестите си на 13 април. От 11:00 до 14:00 часа те ще блокират движението по Айтоския и Ришкия проход, а също и кръговото кръстовище на пътя Русе – Варна. Недоволството на работниците е заради

неразплатени от държавата 27,6 млн. лв.

за извършен през миналата година  ремонт на участък от автомагистрала "Тракия".

„Беше направен опит за решаване на проблема от Народното събрание на 7 и 8 април, но беше бламиран от участниците в управляващата коалиция. Настояваме за незабавно разплащане на цялата дължима сума към нашия работодател, осигуряващ ни трайна заетост и добро заплащане“, се посочва в съобщението на „Автомагистрали – Черно море“. Припомняме, че на 14 март от фирмата обявиха, че предвиждат да съкратят 70 процента от персонала си, ако не бъдат разплатени дължимите от държавата средства.