0

В тори ден от организацията по масовото преместване на украинските бежанци от частните хотели по Черноморието към държавните бази във вътрешността на страната. И днес с влак ще пътуват по-малко хора от заявилите интерес. Много от бежанците в района се отказаха да пътуват заради липсата на организация и заради това, че нямат информация къде ще бъдат настанени. Някои дори се отказаха в последния момент. Шофьорите също не знаят къде ще бъдат настанени хората.

От един от хотелите в Слънчев бряг, в който има 1 500 бежанци, тръгват два автобуса. Само 67 души ще бъдат извозени до държавната база в Китен. Освен от този хотел, в курорта има още две локации, от където ще потеглят автобуси. На тези места обаче има голям брой отказали се украинци в последния момент.

78 бежанци от курорти в Северното Черноморие се качиха на влака Варна-София, за да бъдат настанени в държавни бази във вътрешността на страната - в Рибарица, Паничище и Велико Търново. Част от тях напуснаха курортите със собствен транспорт. Някои заминаха при приятели в София. От Агенцията за бежанците ще преместят 300 бежанци от Варна с увреждания и хронични заболявания в региона на града.

Първите преместени в Паничище се оплакват от условията там нямало в близост до базата магазини, аптеки и болнични заведения. На закуска давали сандвичи, а на тях им трябвало нещо с мляко за децата. „Пристигнахме през нощта, нямахме идея къде се намираме, тъй като до последно беше тайна накъде сме тръгнали. Намираме се високо в гората, нямаме аптека, нито магазини. Нужни са лекарства, които приемаме непрекъснато. Не можем даже вода да си купим, няма автобуси, в стаята няма балкон, нито сушилня – нищо”, казват украинските граждани. 

„Ситуацията е ужасна. Пътувахме 14 часа и през нощта пристигнахме тук. Бяхме в шок като влязохме в стаята, в която не можеше да се диша. Вътре е било пушено, беше мръсно и неподдържано”, казват още настанените в Паничище. Асансьорът също не работел и им се наложило сами да носят багажа си. Бежанците вече правят планове да напуснат държавната база в Паничище и да се отправят отново към Черноморието с автобуси и влакове.