0

И мало едно време юнак, който победил ламята и спасил червената ябълка...

Приказка с продължение, в която юнак по неволя е депутатът Крум Зарков, но развръзката още я няма. Все пак той разтърси изпадналата в дрямка Столетница с действия, които показват, че път за отстъпление вече няма.

Не минава и ден, в който Зарков да не демонстрира мъжество, което стъписва изнемощелия електорат на Столетницата. Той тръгна с остро изказване срещу соцлидерката Корнелия Нинова, в което призова за спешно, извънредно заседание на конгреса, на което тя да бъде сменена. Туш на фона на напоителните отчети на министрите на БСП за дейността им през шестте месеца на правителството, което е вече в оставка.

"Социологическите проучвания показват, че БСП има резерв от гласове, но той не се крие в хартиената бюлетина, той се крие в промяната на ръководството на партията", хвърли бомбата социалистът. И заговори за друг вид резултати. А съпартийците му реагираха с мълчание.

"Ако не направим това сега веднага, свиквайки конгрес възможно най-бързо, ако се явим по същия начин със същия ръководител на още едни избори, това ще бъде катастрофа", прогнозира Зарков. Отново мълчание.

Напук на уверенията на Зарков, че няма никакъв фатализъм и драматизъм в това да си изберат нов лидер, социалистите гузно изпроводиха несменяемата ръководителка да позира пред репортерите в новата си рокля на цветя, за да заяви, че са й дали право да преговаря за нов кабинет. И тя го направи с гордо вдигната глава, глуха и няма за критиките, защото е наясно, че консерватизмът на тази партия я доведе до незавидното й положение да влезе в управлението като дълбока резерва. С риск да не повтори повече. А кабинетът не е кабинет, ако Нинова не е в него.

На пленума Зарков цитира думи на Франклин: "Който избира сигурността пред свободата, губи и двете". И го побългари: "Който избира комфорта на сегашното си административно състояние или скорошното си назначение пред бъдещето на партията, скоро ще загуби и двете". В този момент той не знаеше колко прав ще се окаже. Нито пък Нинова, която се оказа в небрано лозе след новината за гоненето на 70 дипломати. С този изненадващ ход премиерът в оставка прати коалиционната си партньорка в трета глуха. За Корнелия Нинова вече бе невъзможно да убеди гласоподавателите на БСП, че следва принципна политика, ако не се разграничи от начина, по който научи за това решение - а именно от медиите.

На пленума Зарков предупреди: "Сега ще решаваме да опитаме да съставим ново правителство. Добре, да опитаме. Но да видим с кого ще опитаме и как. Естествено, с ПП, която ще вземе мандата, с тези, които уж ни купуваха преди изборите, помните ли? Искаха да ни купят коалицията, регистрацията? Тези, които обвинявахме - кои са тези, които ще раздават сертификати за морал?“

Докато премиерът в оставка обясняваше, че диалогът с БСП продължава, а Корнелия Нинова отричаше, пак настъпи неловко мълчание. Ами сега?

След изявлението си, че се оттеглят от преговорите, Нинова пък даде шанс да се върнат, но ако кандидатът за премиер не е Кирил Петков. На това Крум Зарков отново реагира така: „Тъжно е, срамно е и е жалко, ако участието на социалистическата партия в управлението се изчерпва с назначения в държавните предприятия към поверените й министерства“. Битката за червената ябълка продължава. Приказка без край или пък приказка с неизбежен край?