0

Б ългария ще извика в София за консултации посланика си в Русия, съобщи премиерът Кирил Петков, който е в Брюксел за заседание на Европейския съвет.

Това става след седмици на напрежение между руския посланик у нас Елеонора Митрофанова и премиера. В сряда Петков и членове на администрацията му обвиниха Митрофанова, че се бърка във вътрешните дела на страната ни, а от руското посолство у нас отговориха: "Смятаме за неприемливо по никакъв начин чиновници на тази или онази страна независимо от ранг и официална длъжност публично да критикуват посланика на Руската Федерация."

"Оценявам реакцията на Митрофанова като недипломатическа, остра, груба. Затова ние ще извикаме нашия посланик от Русия отбратно за консултации. Всички знаят какво означава това на дипломатически език. Обикновено, когато една държава извика обратно за консултации посланика си, би трябвало и другата държава да последва примера и да направи същото", каза Петков.

"Няма български гражданин, който да се радва чужд дипломат да обижда българското правителство. Цялото правителство осъжда това, независимо кой е този дипломат. Подобно поведение е абсолютно недопустимо", допълни той.

"Не мисля, че коалицията има разногласия за Украйна. Казахме много ясно, че подкрепяме Украйна, украинското правителство и военнослужещите. Ние трябва да им окажем пълна подкрепа. Хуманитарната помощ върви. Над 80% от българите не подкрепят военната помощ. Ние трябва да се съобразяваме с това", заяви премиерът на България и допълни, че едва ли българското въоръжение ще промени войната.

„Над 150 военнослужещи от Англия ще се присъединят към българската бойна група. Говорим и с Италия. Показваме една отвореност. От друга страна е много полезно за българската армия да има достъп до тези допълнителни помощи. Ние сме НАТО, ние сме ЕС. Не трябва да се разграничаваме”, каза още Петков. По думите санкциите, които се налагат на Русия, трябва да са асиметрични - да има голямо влияние върху руската държава, но не и върху страните, които ги правят. Той коментира, че искането на руския президент Владимир Путин газът да бъде плащан в рубли, е опит да стабилизират собствената си валута.

Министър-председателят коментира и арестите на бившия премуер Бойко Борисов, пиарът Севделина Арнаудова и този на бившия финансов министър Владислав Горанов. „Идва Видовден. Когато има една и съща информация в българската прокуратура и в европрокуратурата, но действията на двете институции са абсолютно различни – едната не иска да повдигне дори досъдебно производство и не може да интервюира г-н Божков, а европрокуратурата вече го е интервюирала, се вижда колко неефективна и неработеща в българската прокуратура”.