Ж естока секира точи КАТ за джигитите. Пътните полицаи ще извадят нов допълнителен арсенал от устройства, с които да ловят нарушителите.

Нови 56 камери за скорост от типа на триногите е закупило МВР за „Пътна полиция“. Това стана ясно от публикуван на 22 октомври договор с фирмата, спечелила обществената поръчка “СЕКТРОН“ ООД. Той е подписан на 30 септември, а поръчката е обявена на 26 април тази година.

Новите камери ще са преносими, от модел ARH CAM-S1. Те са унгарско производство и КАТ вече разполага с 28 такива устройства от 2018 г., пише в днешния си брой в. "Телеграф".

На пътя

Обявеният срок за пускане в експлоатация на новите камери е 29 март догодина. Цената, която МВР заплаща за унгарските устройства, е общо 3 072 384 лв. с ДДС. В нея е включено и разработването на софтуер за връзка с информационната система на МВР и връчване на електронен фиш. От пресслужбата на вътрешното министерство не отговориха на официално запитване на „Телеграф“ къде ще бъдат разпределени новите устройства. При предишната доставка всяка област от общо 28-те в страната получи по една бройка. Ако от „Пътна полиция“ следват този принцип, сега би трябвало областите да получат по още две камери.

Как работят

Периметърът на действие на триногите е до 600 метра и са с вградено разпознаване на регистрационните номера, обясниха катаджии. Те работят с лазерен лъч, включително и в тъмната част от денонощието и са способни да засичат по трима нарушители наведнъж. Дори шофьор да разполага с антирадар или радар детектор, те не вършат работа срещу новите камери. Включително и радар детекторите с лазерни честоти, тъй като те стоят на челното стъкло или вътре в купето на автомобила, а лазерният лъч е насочен към номера. Така, когато устройството сигнализира, вече сте снимани. Единствената работеща защита срещу триногите са т.нар. джамери, които са датчици, монтиращи се около регистрационния номер, свързани с радар детектора в купето. Цената на такъв комплект обаче е над 1000 лв. и изисква сложен монтаж.

Проверка на „Телеграф“ в търговския регистър показа, че управители на спечелилата обществената поръчка фирма „СЕКТРОН“ ООД са инж. Павел Виденов и Георги Виденов. Павел Виденов е бивш кадър на МВР, който основава фирмата през 1990 г. През 1992 г. тя пуска в експлоатация първата в страната радиосистема за охрана за нуждите на Столична дирекция на МВР. През 1994 г. инж. Виденов създава и дъщерната фирма „СОТ – сигнално-охранителна техника“ ЕООД, известна по-късно и като СОТ 161.