0

В ътрешният министър Бойко Рашков коментира готвените промени в Закона за движение по пътищата след общественото обсъждане. Промените са свързани с намаляване на скоростта, дигитализация при връчване на глоби и фишове, наказания за превишаване на скоростта от указаната като при превишение от 40 км/ч. в населено място ще се отнема книжката, както и за 50 км/ч за извън населено място. 

Промените са на база данни за пътно транспортни произшествия и причините свързани с тях. Само за първото тримесечие у нас е констатирано завишаване на броя на тежките пътни произшествия и смъртни случаи. По думите на Рашков повечето от становищата са били в подкрепа на проекта, като е имало и допълнително изложени идеи. По думите му от МВР са отчели ръст с 30% на жертвите на пътя през първото тримесечие на 2022 г. в сравнение с 2021 година.

"От 1 януари до 4 април са възникнали 1220 тежки пътнотранспортни произшествия, загинали са 105 участници в движението и са ранени 1530. Тези резултати ни притесниха и затова не може да не направим нищо", подчерта Рашков. Той обясни, че законопроектът е концентриран към това най-напред да променим в положителна посока дейността по връчване на съответните документи, които съставят органите на МВР, когато констатират нарушение при правилата за движение. "С цел снижаване на корупцията в законопроекта се предвижда да бъдат фиксирани наказанията", добави Рашков. 

През декември 2021 г. по заповед на министър Рашков беше създадена работна група за анализ на сега действащия закон. Задачата на експертите беше да направят цялостен преглед на нормативната база.