0

Ж ивееща от близо две десетилетия на семейни начала ,но без да имат сключен брак двойка от Чирпан ще трябва да премине през 6-месечен пробационен режим след като местният съд реши, че съпрузите са улеснили непълнолетния си син да заживее под техния покрив с непълнолетно момиче.

Пищната сватба между младите е била на 1 юли преди 3 години, междувременно те са се сдобили с наследник, очаквала се появата и втори съвсем наскоро, разказват запознати с казуса. За незаконното съжителство прокуратурата е била уведомена  от съсед в ромската махала едва в началото на 2022 година. Привлечените към отговорност за незаконното съжителство на наследника си родители са безработни, имат едва основно образование и по една вече изтърпяна присъда зад гърба си, става ясно от протокола на съдебното заседание от 10 март. Служебните им защитници са успели да ги убедят, че в конкретния случай за тях е по-добре да сключат споразумение с наблюдаващия представител на държавното обвинение, наместо да водят дело по общия ред със събиране на доказателства и разпит на свидетели. Обвиняемите по член 191 ал. 2 от НК едва сега разбрали, че стореното от тях се наказва със затвор до 2 години.

Дългогодишни юристи от региона разказват, че има стотици, ако не и хиляди случаи на подобни съжителства. На практика се оказвало че още бабите и дядовците на днешните младоженци са заживели под покрива на родителите си като малолетни и са достигнали завидни старини, без да имат официален брак. По-важното според тях, е че татковците припознавали децата от това съжителство и намекват, че нормативната база /последната промяна в нея е от 2010 година/ е  доста изостанала от практиката.