0

Ш ефът на държавната компания Александър Михайлов съобщи пред Нова телевизия, че напуска поста, оттегля жалбите срещу уволнението си и прекратява ръководството на "Кинтекс", но ще съди министъра на икономиката Корнелия Нинова. Припомняме, че Александър Михаилов изрази позиция в медиите, че България изпраща оръжие на Украйна през трети страни и че обемите на износ на оръжие от България са се увеличили 3-4 пъти от началото на войната в Украйна. Заводите наемат повече работници, които работят на три смени. Михайлов твърди, че след 24 февруари са сключени нови договори на стойност 2 млрд. лева. Тази негова позиция напълно се отрича от министърът на икономиката Корнелия Нинова. Според него тя и повод за неговото уволнение. 

„Явно съм много неудобен за г-жа Нинова. Защото тя дори не изчака съдът да се произнесе законно или не е първото ми уволнение. Сигурно под нейно давление аз бях уволнен втори път. Тя не пожела да говори с мен, когато беше в „Кинтекс”. Аз не драпам да работя там, не искам да работя с Нинова и с това ръководство на ДКК”, обясни Михайлов, като посочи, че решението му да напусне е семейно. По думите му, Нинова „може да върне Народния съд и да го представи като съдебна реформа” и допълни, че се притеснява от манипулациите.

Михайлов обясни, че оставя „Кинтекс” в „перфектно състояние” с погасени кредити, десетки милиони по сметките и договори за над 110 млн., обезпечаващи дейността за следващите две години. „Да видим дали сметките няма да се източат за комисионни и дали няма да се пришият посредници към заварените договори”, посочи той.



Решението за оказване на военна помощ чрез ремонт на военна техника той квалифицира като „полубременна жена”. „Това решение е и всичко, и нищо. БСП ще го представи на своя електорат като победа: „Другари, успяхме да удържим - няма да даваме оръжие на Украйна”. Избирателите и пацифистите ще се радват. Паралелно ще продължи старата схема с българско оръжие през посредници - Чехия, Полша и Словакия”, смята Михайлов.

Той е на мнение, че останалите три партии от коалицията ще представят решението като успех. „Ето - започнахме да оказваме военна помощ на Украйна. Едно и също твърдение, манипулативно, как ще бъде заблуждаващо представяно пред две противоположно настроени групи хора в нашето общество”, добави шефът на „Кинтекс”.