0

Б ръмбари, слушалки и часовници за преписване заляха сайтовете за онлайн търговия във връзка с наближаващите матури. Зрелостниците не само могат да ги закупят, но и да си платят, за да ги ползват под наем.

Таксата варира между 15 и 35 лв. в зависимост от устройството, което желаещите искат да използват. Разлика има и в начина на наемане – на час, на изпит, на ден. Онлайн търговец предлага срещу 15 лв. наем на часовник за преписване за цял ден. От описанието на продукта става ясно, че той е най-нов модел и дори е оборудван със спешен паник бутон за скриване на текста и показване на стандартния циферблат. Най-тънката оферта за слушалки е за 17,90 лв. Уловката е, че батерията издържа само до 2 часа. Така, ако изпитът е по-продължителен, дигиталният подсказвач ще умре, преди той да приключи. В сайтовете за онлайн продажба има и оферти за по 20 лв. Цената обаче скача на 25, ако наемателят иска да я задържи за 2 дни. В Пазарджик пък дават бръмбарите за по 20 лв., но на изпит вместо на ден.

Транспорт

В офертите е посочено, че цената е за лично предаване. Ако трябва да се изпраща до друга точка на страната, то желаещият да закупи устройство за преписване ще трябва да плати и доставка. Някои от онлайн търговците дори са преценили, че не си струва да се разкарват до офисите на транспортните фирми и са посочили изрично, че наемането става само срещу лично предаване. Например срещу 30 лв. в столицата желаещите могат да ползват в рамките на 24 часа нова слушалка. Най-скъпото предложение е за 35 лв. То е за слушалка, която също може да се взема само на място в София.

Капаро

Някои от търговците навярно са си патили от нередовни клиенти и се застраховат с капаро. Срещу 50 лв. един от тях предлага две оферти за наем за 24 часа на незаглушима и незабележима слушалка за преписване в зависимост от живота на батерията. Ако устройството може да издържи до час, цената е 25 лв. Сумата обаче скача на 30 лв., ако батерията трае до 5 часа. Така с капарото трябва да се броят 75 или 80 лв., без в сумата да влизат разходите за доставка. Друг търговец пък прави доставки извън града си само срещу капаро.