0

"Нека правителството на САЩ даде оферта, която след като ние получим, ще оценим, ще решим коя е най-добрата стратегия за нас на база на тази оферта". Така премиерът Кирил Петков коментира новината, че САЩ ще доставят самолети F-16 на България.

"Днешната стъпка е просто рамковата позиция на американската държава. В момента още нямаме оферта, не знаем какво се предлага. Каквото и да направи българското правителство, ще направи много по-добра и детайлна оценка на предложенията, ще види всички възможности, ползи, допълнителни ефекти, преди да вземе такова решение. Последният път българското правителство е взело решението на крак, което за мен не е правилният начин”, каза министър-председателят.

България ще получи първата партида от осем изтребители F-16 през 2025 г. Цената за втората партида все още не е определена, обявиха междувременно в своя позиция до NOVA от американското посолство у нас. 

От там уточняват, че по закон цената не може да надвишава сумата, за която Министерството на отбраната на САЩ уведомява Конгреса. Като обща практика обаче американското министерство на отбраната изисквало разрешение за по-висока стойност, отколкото ще бъде действително необходима, заявяват от посолството.

От там припомнят, че в понеделник Конгресът разреши 1,673 милиарда долара за втората партида за България, което ще бъде повече от достатъчно за нуждите на страната ни.

Според прессъобщението на Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността „oписанието и стойността в долари са за най-високото очаквано количество и стойност в долари въз основа на първоначалните изисквания. Действителната цена ще бъде по-ниска в зависимост от окончателните изисквания, оторизирания бюджет и подписаните договори, ако и когато бъдат сключени." 

За сравнение, 1,673 милиарда долара също беше най-високата възможна цена, разрешена за първата партида от F-16 – но крайната цена беше 1,256 милиарда долара, от които България плати 1,2 милиарда долара, а САЩ платиха 56 милиона долара, пишат още от посолството. Втората партида, след като бъде одобрена, ще пристигне през 2027 или 2028 г. Това е разумен срок за ново производство на модерен изтребител навсякъде по света, заявяват още от там.

На 8 април капитан Александър Велинов ще стане първият български пилот, завършил основната програма на ВВС на САЩ за подготовка и приучване към изтребител F-16 в Тусон, Аризона. Капитан Велинов ще продължи обучението си в Аризона, за да стане водач на изтребителна група F-16 и ще бъде един от лидерите на новата ескадрила от изтребители F-16 на  ВВС на Република България, когато самолетите бъдат доставени през 2025 г. Веднъж включени в славните ВВС на Република България, и управлявани от талантливи български пилоти, F-16 ще допринесат значително за бойните способности на България и Алианса.