Ш ведът-бияч Ралф Сундберг си плати за ритника в главата на камериерката Диана Петкова. Пострадалата българка е получила във вторник 12 000 лева от насилника. Парите са й били преведени по банкова сметка, потвърди адвокатът на Петкова, Станко Кралев.

Шведът-бияч Ралф Сундберг си плати за ритника в главата на камериерката Диана Петкова. Пострадалата българка е получила във вторник 12 000 лева от насилника. Парите са й били преведени по банкова сметка, потвърди адвокатът на Петкова, Станко Кралев.

Финансовият превод слага край на съдебната сага, продължила точно две години. Освен обезщетението от 12 бона, на което шведът бе осъден, той е платил и глоба от 4500 лева. Заради пиянската изцепка с ритника срещу беззащитна жена, чужденецът олекна с над 10 000 евро и прекара 2 месеца в килия и още толкова под домашен арест. 

Според близки на пострадалата камериерка отсъденото обезщетение е малко в сравнение с унижението и болките, които тя е претърпяла. Питкова заведе граждански иск за 50 000 лева, но първата инстанция определи като справедливо обезщетение сумата от 18 000 лв. Защитата на Ралф обжалва и на втора инстанция сумата бе намалена на 12 000 лв. с мотива, че пострадалата е получила лека телесна повреда. Освен това жената ще трябва да плати 3000 лв. за съдебни разноски по гражданското дело, изчислени върху отхвърлената част от иска й за обезщетение. Диана Петкова сама е взела решението да не обжалва пред ВКС и поискала да затвори тази страница. 

Инцидентът стана на 3 юни 2017 г. в хотелски комплекс в Слънчев бряг, в който камериерката работела. Жената  бършела пода във фоайето, когато Сундберг спрял пред нея. Тя го попитала на английски какво иска, но не вместо отговор получила тежък ритник в главата и загубила съзнание. Зверския шут бе записан от охранителните камери в хотела, а кадрите от тях скандализираха обществото и предизвикаха сериозна полемика по въпроса достатъчни ли са предвидените наказания при подобни инциденти. Съдебните експертизи установиха, че от ритника в главата, камериерката е получила мозъчно сътресение, оток и кръвонасядане в долната челюст, довели до временно разстройство на здравето, неопасно за живота.

"След това, което се случи с Диана, тя беше настанена в Центъра за психично здраве в Бургас. Много тежко го преживя. Не можела да спи и да се храни, получаваше паник атаки. Не можеше и да работи като преди. Стресът за нея наистина беше много голям", разказаха близки на пострадалата камериерка.

Наказателното дело срещу Сундберг приключи още през есента на 2017-та в едно единствено заседание. Районният съд в Несебър го призна за виновен и му наложи административна глоба от 4 500 лева.  "Съжалявам за това, което съм направил, никога преди това не съм удрял човек. Чувствам се засрамен и това никога няма да се повтори", заяви шведът пред съда. Съдия Майска обаче постави под съмнение изразеното от Ралф съжаление за случилото се, който така и не призна вината си, а през цялото време оправдаваше постъпката си с безпаметно пиянство.