0

С имеон Сакскобургготски посрещна 85-годишния си юбилей в тесен семеен кръг в Мадрид, съобщи за „Телеграф“ Явор Кирилов от царския пресцентър във Врана. 

„Негово Величество е вече на години и не желае шумни тържества. 

Затова посрещна юбилея си в Мадрид, където живее по голямата част от семейството му. Князете Константин Видински и Кубрат Панагюрски  живеят в Испания, там са и повечето от 11-те му внуци“, отбеляза той. 

Дворец 

В София юбилеят бе отбелязан с молебен в дворцовия параклис, отслужен от свещеника на царското семейство отец Николай Георгиев и настоятеля на храм „Свети свети Кирил и Методий“ отец Александър Георгиев. На него присъстваха представители на монархически дружества от Европа, сред които Гюнтер Хирман от Виена, който е член на българското царско общество, от Кобург, Германия, и от музея „Свети Антоан“ - Словакия, дошли специално да почетат годишнината на Негово Величество. 

Съдба

Симеон Сакскобурготски e роден на 16 юни 1937 г. в София като син на цар Борис III и царица Йоанна Савойска. Произхожда по бащина линия от рода Сакс-Кобург-Гота-Кохари. Майката на цар Фердинанд – принцеса Клементина Бурбон-Орлеанска, е дъщеря на последния френски крал Луи-Филип. По майчина линия Симеон II е потомък на италианската кралска династия на Савоите и на черногорската династия Негуш. Негов кръстник е генерал Данаил Николаев. Провъзгласен е за цар на 28 август 1943 г. след смъртта на баща му цар Борис III.

След обявяването на България за република на 15 септември 1946 г. той и майка му царица Йоанна са принудени да напуснат България. Живее известно време в Египет, а от 1951 година - в Испания. Завършва военното училище „Вали Фордж“ в САЩ. За пръв път се завръща в България на 25 май 1996 г.

През 2001 г основава Национално движение Симеон Втори, което печели парламентарните избори на 17 юни с.г  От 24 юли 2001 г. до 17 август 2005 г.  е министър-председател на България. По време на неговия мандат през 2004 г. България стана член на НАТО, а по време на участието на НДСВ в правителството на Тройната коалиция през 2007 г - и на ЕС.