0

Д иректорката на ОУ „Иван Вазов“ в Русе Теодора Йорданова не може да бъде уволнена тъй като е секретар на общинския координационен съвет на независимия учителски синдикат към КНСБ в Община Русе. За периода от 2019-а до 2021- а са констатирани десетки нарушения, но поради заемната от нея длъжност са наложени само дисциплинарни наказания и предупреждения за уволнение вместо уволнение. Това обясни образователният министър акад. Николай Денков в отговор на депутата Ирена Анастасова относно извършените проверки в училището в Русе.

Директорката на ОУ „Иван Вазов“ в Русе Теодора Йорданова не може да бъде уволнена тъй като е секретар на общинския координационен съвет на независимия учителски синдикат към КНСБ в Община Русе. За периода от 2019-а до 2021- а са констатирани десетки нарушения, но поради заемната от нея длъжност са наложени само дисциплинарни наказания и предупреждения за уволнение вместо уволнение. Това обясни образователният министър акад. Николай Денков в отговор на депутата Ирена Анастасова относно извършените проверки в училището в Русе.

ой разясни, че за предходните три години от РУО са извършени 31 проверки, в хода на които са установени множествено нарушения на закона, Кодекса на труда и държавните образователни стандарти в системата на предучилищното и училищното образование. В следствие на проверките са издадени 18 заповеди със задължителни предписания от началника на РУО Русе, които не са са обжалвани от директора на училището и са влезли в сила. „В допълнение на г-жа Теодора Йорданова са наложени общо 5 дисциплинарни наказания и предупреждения за уволнение със заповеди на началника на РУО от 21.07.2019-а, 10.08.2020, 1.03.2021, 10.05.2021-а и 22.11.2021-а. Едното наложено наказание не обжалвано, а по останалите четири има висящи дела“, обясни акад. Денков. Той допълни, че от РУО са искали от синдиката предварително съгласие за прекратяване на трудовите правоотношения с Йорданова, но получават отказа от председателя на синдиката. Поради тази причина съда би отменил всяка една заповед за уволнение. „Единствената пречка пред уволнението на директора е изискването на Кдекса на труда, с което ние трябва да се съобразим. Ще направя последен опит за разговор с председетеля на синдиката в опит да приключи тази сага, защото тя вреди на авторитета на българското училище“, заяви министърът.

Инспекцията на труда в Русе, общината Русе и експерти от МОН също са правили три проверки по сигнали за изразходването на средства по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“. Юли 2021- а експертите на МОН са констатирали несъобразни действия при изпълнение на дейности по проект „Квалификация на педагогически специалисти“ и РУО Русе сезира Окръжна прокуратура Русе и се провежда досъдебно производство, обясни акад. Денков. Той допълни, че март МОН ще направи още една проверка на директорката.