0

К НСБ предлагат вариант да не се вдига цената на тока у нас. Според председателя на КНСБ Пламен Димитров от КНСБ водата трябва да излезе от регулацията на КЕВР. "Всички въглищни централи трябва да бъдат извадени на свободния пазар, а само АЕЦ "Козлодуй" да остане на регулирания пазар. Така няма да има никакво увеличение на цената на тока. Подозирам, че зад мораториума стои намерение за рокади в КЕВР", посочи Пламен Димитров. Той допълни, че при тока вече има задлъжнялост от 500 млн. лв. на всички мрежови оператори и енергоразпределителните дружества. "Илюзорно е усещането, че мораториума ще реши проблемите. Имам опасения, че увеличението на топлофикациите от 1 април няма да е 20-25%, а ще бъде двойно", прогнозира още Димитров.

Освен това синдикатите настояват и за увеличение на доходите на хората като се започне от минималната работна заплата, която според тях трябва да е 750 лв.  "Смятаме, че всички пенсии трябва да пораснат с 15%. Двойно повече хора трябва да бъдат подпомагани с енергийни помощи. 2 млн. българи имат нужда от тях, а в момента помощи получават 375 000 лица и семейства",  заяви Димитров пред NOVA NEWS.

По думите му в тежката индустрия има предприятия, които обмислят след нова година да започнат масови съкращения - повече от 10%. "Означава, че няколко хиляди души могат да останат през работа още през януари. Това обаче може да бъде овладяно, ако бизнесът бъде подкрепен", подчерта синдикалният лидер.