С кандал заради недостига на места в забавачките в София взриви вчерашното заседание на Столичния общински съвет.

Скандал заради недостига на места в забавачките в София взриви вчерашното заседание на Столичния общински съвет.

На първото класиране в столицата до място в детска градина и ясла успяха да се доредят само 9907 деца, а 10 252 останаха аут. Затова на заседанието на СОС в четвъртък от опозицията в общината в лицето на общинските съветници от БСП и „Демократична България“ скочиха на управляващите в София в лицето на ГЕРБ и градоначалника Йорданка Фандъкова с два аргумента. Освен заради хилядите хлапета, останали без място в забавачките, и

заради новата електронна система за прием

Заради грешки на родители при попълването на данните в нея беше отложено с два дни първото класиране в градините.

От БСП припомниха, че заради фалстарта на първото онлайн записване за детски градини през 2008 г. Фандъкова хвърли оставка като зам.-министър на образованието и попитаха кой ще понесе отговорност сега. Общинарите от „Демократична България“ пък направо поискаха оставката й, като прочетоха специална декларация. Междувременно съпредседателят на ДБ и ексдепутат Христо Иванов също яхна темата, като направи протестна акция заедно с друг бивш вече парламентарист от ДБ – Иво Мирчев.

ГЕРБ-СДС пък обявиха, че

ДБ управляват осем столични района, които са с най-голям недостиг

на места.

Реакцията на кмета пък дойде при извънредна проверка на строящата се забавачка в квартал „Кръстова вада“ в район „Лозенец“. Там Фандъкова констатира, че на терена има само един работник и обвини кмета на района Константин Павлов, който е от ДБ, за забавеното строителство. По думите й общината е осигурила допълнително финансиране за забавачката и е съдействала за по-бързия ремонт, но детската градина до ден днешен не е завършена. „Понеже днес в Общинския съвет се четоха декларации, питат ме и родителите, и общинските съветници. Но тук трябва да даде отговори кметът на "Демократична България" г-н Павлов. И вместо Иво Мирчев и Христо Иванов да се снимат вчера пред общината и да ми задават въпроси, не е лошо да дойдат да се снимат тук и

да зададат въпроси и на техния кмет

защото това не е единственият случай“, заяви Фандъкова. Градоначалникът не спря дотук и продължи да изброява недостатъци в работата на други районни кметове от „Демократична България“. „В "Триадица" едно клубче, което трябва да поеме над 50 деца в яслена възраст, повече от половин година чака да започне да се ремонтира. В "Красно село" повече от половин година не може да се започне проектиране. В район "Изгрев" 3 месеца не може да се издаде удостоверение за въвеждане в експлоатация, при положение че градината е готова. Това са все забавяния и аз не мога да допусна да продължава да се работи по този начин. Затова в районите, в които има забавяния, съм възложила на зам.-кмета по обществено строителство да започне той с неговия екип да подготви строителството на следващите детски градини, за да може да изпълним 3-годишната програма за осигуряване на места в детските градини. Аз не мога да отговоря на хилядите семейства, чиито деца останаха извън детските градини, защо това се е случило, при положение че сме осигурили нужните средства за строителство на нови сгради, че има проекти, а не се строи в срок - подчерта столичният кмет и допълни: - „Демократична България", която иска да управлява София, в момента управлява 1/3 от нея. Това са районите с най-голям недостиг на места“.

Думите й предизвикаха нова престрелка, като от ДБ отговориха с нова позиция: „Г-жа Фандъкова посочи “нереализирани” 100-тина нови места в “Кръстова вада”, но пропусна да спомене факта, че нейната администрация не може да осигури място за 100 пъти повече деца - тази година в София те са над 10 500. И това се повтаря всяка година. Намираме опита на кмета Фандъкова да отклони вниманието с несъществуващ проблем с тази детска градина за бягство от отговор на въпроса за оставката й“, отвърнаха от ДБ.