0

С кандалът с джендър момите, наречен „Другите българки. България в транс“, в който травестити пародират картини на Майстора, взе в жертва целия управителен съвет на фонд „Култура“, научи „Телеграф“.
Това се е случило вчера след видеоразговор на министъра на културата Атанас Атанасов с членове на управителния съвет.

Самият министър отправил учтив, но настоятелен апел към шефовете на фонда да си подадат оставката. След като ги помолил вежливо, разбрал, че това вече са направили шефката на фонда Мирена Станева и Нели Стоева. Другите от управителния съвет също подали оставки или предстои да го направят писмено. Ирина Гъркова и Силвия Чолева допълнително щели да си изпратят решенията. А Станева ще продължи да е шефка на фонда, докато й изберат заместник.

Атанасов отбелязал: „Напълно осъзнавам, че причината за съмненията за безпринципно разпределение на средства, прокарването на лични пристрастия, както и липсата на мотиви за вземането на конкретни решения не са адресирани само към настоящия състав на управителния съвет. Както споделих и на срещата, смятам, че една такава колективна саможертва си заслужава в името на отговорността, която предстои за фонда към всички, ангажирани в сферата на културата.“

Проектът „Другите българки. България в транс“, чиято официална премиера ще е навръх 8 март – Международния ден на жените, получи държавна субсидия от 10 000 лв. В него мъже, които са преминали трансформацията до жени, се обличат в характерни кюстендилски носии от времето на Майстора и позират пред обектива в пози, наподобяващи тези от картините на Владимир Димитров.

Проектът разгоря скандал в обществото и това даде повод да се искат не само главите на фонда, но и на министъра. Сред снималите се други българки е и бившият културист Тихомир, който сега се казва Мелиса. Преди време той участва в риалитито „Фермата“, но там бе победен от мъже и отпадна.