0

П осланиците на САЩ, Албания, Австралия, Канада, Грузия, Израел, Япония и Обединеното кралство се присъединяват към своите колеги от ЕС, които осъждат заплахите за насилие срещу Министерския съвет и посланика на САЩ, отправени от български народен представител. Това се казва в съвместно изявление на дипломатическите представители, изпратено до медиите.

"Такива заплахи не могат да бъдат оправдани и ние заставаме заедно с ясното убеждение, че речта на омразата не може да има място в нашите общества," се казва в общото становище на посланиците.

На 18 март депутатът Елена Гунчева от ПГ на "Възраждане" направи публикация в социалните мрежи, в която се казва, че "Русия има високоточкови оръжия, така че точно може да улучи Министерски съвет, ако Просто Киро изпрати нашите ракети на шута Зеленски. Може да им пратим и линк с координатите на Мустафата."

Вчера на страницата на Народното събрание на Република България във Фейсбук се появи публикация от името на председателя на парламента Никола Минчев, осъждаща поведението на Елена Гунчева.

"Председателят на Народното събрание Никола Минчев би искал да заяви следното: По повод призивите на български народен представител за атака с оръжие към министър-председателя и посланик, акредитиран у нас, заявявам, че подобни изяви са недостойни и недопустими за член на българското Народно събрание. Призивът към насилие не може да бъде оправдан с нищо. Всички депутати дължат уважение на висшите държавни представители, както и на дипломатите според чл.29 на Виенската конвенция," се казва в публикацията.

Днес от посолството на Франция у нас разпространиха общо изявление на посланиците на страните от ЕС в България: „Ние, посланиците на държавите членки на ЕС, приветстваме изявлението на г-н Никола Минчев, председател на Народното събрание, осъждащо заплахите за насилие срещу Министерския съвет и акредитирани посланици. Подобни заплахи са неизвиними и ние сме обединени в убеждението си, че речта на омразата не може да има място в нашите общества.“