0

В събота на Бъндеришка поляна се открива поредният ски сезон в Банско. „Точно в 12 часа на обед малките скиори от школата на „Юлен“ ще се спуснат по пистата пред погледа на спортния министър“, каза за „Телеграф“ Иван Обрейков, мениджър-директор на концесионера „Юлен“.

Курортът първи стартира ски сезона, като всички писти работят от петък. Днес отварят ски сезона и в другите курорти. Картата за деня в Банско ще е 20 лева, което е най-ниската цена в Европа. За деца до 7 г. и възрастни над 75 г. таксата е 1 лв.

Места за паркиране на още четири улици в Банско са осигурени за настоящия зимен сезон. Това съобщиха от общината пред „Телеграф“. Те са на ул. „Отец Паисий“, ул. „Глазне“, на новооткритата ул. „Гранит“ и „Иконом Чучулайн“. На ул. „Гранит“ има два паркинга, като единият е за автобуси, а другият - за леки коли. За автобуси ще има паркинг и на ул. „Иконом Чучулайн“.

За първи пък тази Коледа има много записвания за този празник, който по принцип е семеен, предишни години основният туристопоток е бил за Нова година, коментираха още от общината. За Нова година пък местата в хотели вече са абсолютно запълнени. От туристическия бранш споделят, че дори има записвания за март, когато сезонът е към края си. Очакванията са тази зима в Банско да дойдат много туристи от Русия, Великобритания, Гърция, а от Израел, откъдето имаше огромен интерес миналата зима, се очакват още повече посетители. В града ще има гости и от Чехия и Полша.

Има готовност за командироване на полицаи от Гърция и Румъния в Банско за зимния сезон при необходимост. Те ще работят в съвместни екипи с родната полиция за спазването на реда.

От другата седмица в продажба влизат карти за сезон 2021/2022 с минимално увеличение. Така цената от 590 става 600 лева за целия сезон с включено нощно каране. Предлагат се карти за ученици, студенти и пенсионери от 500 лева и за деца до 12 година за 400 лв.

За първи път на Витоша ще се предлагат сезонни карти за делнични дни с нощно каране. Цената за възрастни е 500 лева, а за ученици, студенти и пенсионери е 400 лева. 300 лева ще е картата за каране на ски през деня за деца до 12 години.

И Пампорово отваря ски зоната. От 18  до 28 декември включително влиза в сила промоционален период с цени на еднодневна лифт карта, които запазват миналогодишните стойности от 62 лева за възрастен, 49 лева за младежи и 37 лева за деца.

От 29 декември влизат в сила редовните цени на ски услугите за новия зимен сезон с цена на еднодневна лифт карта 75 лева за възрастен, 59 лева за младежи и 45 лева за деца.