0

З аплатите на учителите ще скочат с 12-15% от януари, като така възнаграждението на млад преподавател ще стане поне 1411 лв. Тази убеденост изрази пред „Телеграф“ Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители. Тя допълни, че профсъюзът отдавна е поставил исканията си за увеличение на парите на преподавателите пред служебните министри и политическите сили. И е уверена, че те ще бъдат изпълнени в новия бюджет.

При 12% скок на заплатите учителите ще вземат със 151 лв. повече. Сега младите преподаватели вземат 1260 лв. Тяхната заплата ще надхвърли 1400 лв., а тази на опитните – 1500 лв. Увеличението е логично на фона на нарастващата инфлация, коментира пред „Телеграф“ Янка Такева. Още повече че се предвижда ръст и на минималната работна заплата. Такева смята, че бюджетът за следващата година ще бъде приет от новия парламент навреме. Скокът ще е с еднакъв процент за всички, докато не се разработи система за качествена оценка. Янка Такева съобщи още, че синдикатът отново ще предложи учебната година да стартира по-рано – на 8 или 10 септември. Така учебното време ще се разпредели по-добре.

По отношение на учебния материал заради дистанционното обучение по време на пандемия синдикатът няма да предлага съкращаване. Той трябва да се вземе от всички класове и всички ученици, коментира тя. Председателят на учителския синдикат смята, че промяната в изчислението на пенсиите ще се отрази благоприятно и на парите за старост на преподавателите. Така тяхната средната пенсия ще се увеличи.