0

Н ай-големият работодател на територията на Старозагорска област - оръжейният завод "Арсенал" в Казанлък, пуска в отпуск работниците и служителите си за период от един месец. Целият наличен състав от близо 8000 работници и служители на казанлъшката оръжейница излиза в отпуск от 17 януари. Това гласи заповед на изпълнителния директор на оръжейницата Христо Ибушев.

Срокът за затварянето е до 11 февруари. Причините, поради които се налага затварянето на завода, са високите цени на енергоносителите, силното поскъпване на металите на международните пазари, изключително високият пик на силнозаразния вариант Омикрон, наличието на заболели от коронавирус в дружеството.

Решението за поредния лок-даун в оръжейницата било съгласувано с лидерите на двата синдиката в предприятието - КНСБ и КТ “Подкрепа”. Последното такова спиране на заводите е било през юли 2020 година.

В заповедта се уточнява, че отпуските ще се зачитат за трудов стаж, осигуровките ще бъдат за сметка на работодателя. През този период от време работниците и служителите ще получат и ваучерите си за храна. При неотложна работа в завода ще се прави списък на работниците, които да се допускат до територията на завода. Служителите, които нямат право на платен отпуск, ще трябва да си пуснат неплатен.

Отбранителната индустрия изключително се влияе от международното положение и политическтаа стабилност в света като цяло, а тези фактори влияят върху бюджетите за военна отбрана на отделните държави, коментират експертите. Дружеството е възможно най-големият работодател на територията на Казанлък и няколко околни общини, там бяха привлечени на работа специалисти почти от цялата страна.

На официалната страница на оръжейницата заповедта не е публикувана, тя не може да бъде намерена и в страницата на ведомственото издание „Трибуна“, където в последното издание от края на м.г. има оптимистично изявление на генералния директор и председател на УС инж. Николай Ибушев. Няма яснота и дали е прекратена работата по изграждането на нова складова база в местността Каракос край Мъжлио, където се намира единият от заводите.