0

З акриването на спецправосъдието ще доведе до правен хаос. Ще има и проблем със специалните разузнавателни средства. Това заяви ръководителят на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова на брифинг пред медиите. От държавното обвинение определиха твърденията, че спецправосъдието се използва като политическа бухалка, като силно манипулативни.

Маджарова заяви, че Постоянната конференция на прокурорите, занимаваща се с организирана престъпност и корупция, е излязла с нарочен свой акт по отношение на закриване на спецправосъдието. Този акт е в интерес, както на българското общество, така и на цялото европейско семейство. Документът е подписан от 12-те държави членки. Постоянната конференция на прокурорите единодушно подкрепя работата на специализираната прокуратура до момента в сегмента организирана престъпност и корупция, както и усилията, полагани до момента от страна на България за постигане на резултати.

Всички прокурори на държавите-членки на Постоянната конференция са съобразили обстоятелството, че със закона, с който е закрито спецправосъдието в България се нарушават основни принципи на ЕС и се намира в противоречие с разпоредби на конвенцията на ООН за трансграничната престъпност и корупцията.

Респективно и от там следва и третият им извод, че това закриване на специализираните органи в България, освен че води до създаване на една несигурност с оглед на висящите дела, а и всъщност би довело до затрудняване и на тяхната работа в този сегмент, каза Маджарова.

От държавното обвинение очакват проблемите с висящите дела да започнат след 28 юли. Тук се гледат едни от делата с висок обществен интерес. Маджарова информира също, че почти две години след арестите на братята Пламен и Атанас Бобокови разследването срещу тях не е приключило. Тя обясни, че все още не са извършени всички действия по разследването и затова делото не може да бъде внесено в съда.

Двамата бизнесмени, бившият заместник- министър на околната среда Красимир Живков и още няколко души бяха задържани на 28 май 2020 година. Впоследствие прокуратурата повдигна обвинения за организирана престъпна група за внос и преработка на опасни отпадъци.

Припомняме, че през април президентът Румен Радев подписа указ, с който одобрява промените в Закона за съдебната власт, предвиждащи закриване на Специализирания наказателен съд, Апелативния специализиран наказателен съд, Специализираната прокуратура и Апелативната специализирана прокуратура.