0

У чебна евакуация ще имат ученици и учители от столичното 119 СУ следващата седмица. Тренировката няма нищо общо с войната в Украйна, а е част от плана с годишните дейности на школото. Освен това темата на учението в сряда е реакция при земетресение. За сигнал вместо сирена ще се използва силно натискане на училищния звънец.

Регулярно

Заради ситуацията с коронавируса мероприятията, каквото е обучението за реакция при бедствия бяха замразени. Преди те се провеждаха всяка година, обясни пред „Телеграф“ директорът на 119 СУ Диян Стаматов. Сега обаче те могат да се провеждат. Преди учебната евакуация ще има инструктаж за учителите. Децата ще излязат под строй на двора, без да се блъскат.

Скривалище

А иначе училището разполага с бомбоубежище. Мазето на школото някога е било място, в което са се извършвали военни обучения, разказа Стаматов. Аз съм негов директор от доста време и мога да кажа, че не е използвано за типично бомбоубежище, допълни той. Мазето е добре почистено, в него няма излишни вещи, празно е и осветено. Не се отоплява, но нямало и на този етап необходимост за това. В 119-о училище в София записахме две украински деца. Две много красиви и усмихнати деца, които попитах дали имат нужда от нещо, каза Стаматов в студио Actualno. Не очаквах този искрен отговор в очите им, когато казаха: „Не. Но всъщност ние нямаме нищо.“ Силната ми изненада в този момент се сгромоляса, защото идващи тук, без дом, имат само мама и нищо друго, допълни той.