0

Д обавките на поне 400 000 пенсионери надхвърлят стотачка този месец. В понеделник започна изплащането на парите за старост заедно с компенсациите и бонусите.

Помощ от 60 лв. заради коронавируса вземат всичките малко над 2 млн. български пенсионери. Отделно над 1 млн. души получават добавка заради по-ниски доходи през януари спрямо декември. На близо 390 000 българи те са в размер над 20 лв., става ясно от данни на НОИ, предоставени на депутатите от социалната комисия в парламента. Този месец хората вземат две компенсации – за януари и февруари.

Тоест, ако един пенсионер е бил ощетен с 20 лв., този месец ще получи 40 лв., но от март месец нататък добавката му ще си е пак двайсетачка. След вчерашното плащане някои пенсионери са останали с впечатление, че отново имат по-ниски пенсии. Това обаче не е така. През януари те са получили преизчислените си пенсии и за 7 дни от декември, защото увеличението влезе в сила от Коледа.

За да има повече яснота сред пенсионерите, от НОИ пуснаха нова справка за изплатени ковид добавки и разлики. Така хората могат да се запознаят с плащанията, които се извършват всеки месец заедно с пенсиите им. Справката е достъпна с персонален идентификационен код (ПИК) на НОИ.

Допълнителните еднократни 75 лв. ще се изплащат през месеца, следващ този, през който осигурителният институт е получил информация за новите ваксинирани пенсионери. Така в първия работен ден на март на хората ще бъдат изплатени 75 лв. за ваксинираните през януари пенсионери. Тази сума не е част от пенсията и няма да фигурира в новата справка, отнасяща се за март, поради еднократния си характер, подчертаха от НОИ.