0

Б НБ и „Български пощи” да бъдат включени в списъка със стратегически обекти, които ДАНС да проверява. Това ще предложи Министерският съвет след кибератаката, която блокира работата на пощите, съобщи министърът на електронното управление Божидар Божанов, цитиран от БНР. 

Той посочи, че пощите ще бъдат включени в Закона за киберсигурност, заедно с други публични предприятия, защото в момента има такива, които не се контролират от никоя институция по линия на мрежовата информационна сигурност. 

Всички над 2 900 пощенски станции в страната, както и сървърите за резервни копия, бяха извадени извън строя от вирус, чийто почерк е руски, както посочиха наскоро от екипа на ресорния вицепремиер Калина Константинова. Трета седмица услугите на пощите не са възстановени в пълен обем.  Държавната агенция за бежанците също каза, че е засегната от хакерска атака. Съобщението на министъра на електронното се появи след заседание тази седмица на Съвета по киберсигурност. 

Божанов посочва, че към момента са блокирани 48 000 IP адреса, свързани със злонамерена активност от Русия и Беларус. Започнали са и т.нар. тестове за проникване. 

„Доброволци на договор вече проверяват държавните системи за уязвимости и кибератаки. В плановете на министерството е да се търси помощ от частния сектор за оперативни наблюдения и отговор”, посочва Божанов.