0

Б лизките на загиналите при пожара в частния дом за стари хора в село Рояк ще бъдат подпомогнати от държавата. Това съобщи днес пред журналисти в село Аспарухово служебният вицепремиер и социален министър Гълъб Донев. Той посети общинския хотел в селото, където са настанени част от хората, обитавали дома. Донев уточни, че те ще получат онова, което се полага от страна на държавата. Освен това всички настанени в хотела също могат да получат подпомагане от държавата, защото на голяма част от тях са унищожени дрехи, вещи и документи. В момента в дома текат проверки от няколко институции, каза още министърът и допълни, че след приключването им резултатите ще бъдат оповестени.

Припомняме , че при пожара в дом за възрастни хора във варненското село Рояк, загинаха девет души от 58-те обитатели на старческия дом. Останалите 49-ма възрастни са настанени в общински хотел в с. Аспарухово. По думите на социалния министър 14 от обитателите на изгорелия дом за стари хора в с. Рояк трябва да бъдат настанени в друга подобна структура, а за други 33 или 34 с деменция и психични проблеми ще се водят разговори със социални услуги в близките области.

Донев коментира още, че от август месец е разпоредена проверка във всички домове за възрастни хора в цялата страна. Той уточни, че вече има санкционирани и са наложени десетки актове, има и влезли в сила наказателни постановления. Министърът каза, че е възможно да се отнемат лицензи за домове, които не се справят добре и има смъртни случаи, след като бъдат установени причините за тях. Той припомни, че от януари Агенцията за социални услуги трябва да прелицензира абсолютно всички социални услуги в България.