0

П атриарх Неофит е изписан от УМБАЛ "Софиямед". Негово Светейшество беше приет по спешност в болницата след инцидент, при който счупи горната част на лявата бедрена кост. Негово Светейшество Българският Патриарх Неофит беше опериран, а след това се подложи на възстановителни и рехабилитационни процедури.  

Въпреки здравословното си състояние Патриарх Неофит изпрати слово по случай пристигането на част от мощите на светите братя Кирил и Методий у нас. В митрополитската катедрала епископ Поликарп прочете приветствие от Негово Светейшество Софийския митрополит и български патриарх Неофит за това паметно историческо събитие, свързано с всенародното поклонение пред Светите мощи на двамата равноапостолни братя, което ще продължи в храма до 25 май на обяд.

"Днес в столицата на България, посветена на Божията премъдрост, посрещаме за първи път частици от Светите мощи на Светите равноапостолни братя Методий и Кирил от светогорския манастир Есфигмен, от столицата на монашеската република - Карея", се казва в словото на Негово Светейшество патриарх Неофит. 

"С отеческа любов се обръщаме днес към хората на духа - учените, изследователите, към творците в различните сфери на българската култура и изкуството, към поетите, писателите, библиотечните дейци, към преподавателите. Сърдечно приветствам всички ученици и студенти, с пожелание за успехи в учението и да пазят заветите на славните ни предци", пожелава българският патриарх.

"Бог да пази всички нас. Божията благодат и милост да бъдат над всички нас. Честит и благословен празник", отправя благослов в приветствието си българският патриарх Неофит, прочетено от епископ Поликарп в храма.

"Днешният ден е исторически и празничен, защото посрещаме Светите мощи на Светите равноапостолни братя Методий и Кирил", каза в митрополитския катедрален храм "Св. Неделя" Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп - викарий на патриарха, който отслужи молебен пред светините в храма.

Заедно с президента Румен Радев на молебена в храма "Св. Неделя" присъстваха също вицепрезидентът Илияна Йотова, кметът на София Йорданка Фандъкова, български духовници и гостите от Света гора, откъдето бяха донесени Светите мощи за всенародното поклонение, което ще продължи до 25 май на обяд. В храма бяха дошли посланиците на Гърция и на Сърбия у нас.