0

В сеобщо мнение е, че може с наредба да позволим на личните лекари да продължат да издават направления за PCR тестове още от следващата седмица. Това заяви шефът на здравната комисия в НС доц. Антон Тонев в ефира на Нова ТВ  във връзка с отпадането на извънредната епидемична обстановка и опасенията, че общопрактикуващите медици няма да могат да извършват подобна дейност.

„Вървейки по пътя на логиката, предложихме законопроект, в който да се създадат инструменти в ръцете на изпълнителната власт и на директорите на РЗИ, които да могат да реагират, ако случаите се увеличат отново”, поясни Тонев. По думите му решението за отпадането на мерките е комплексно, а не политическо. По думите му се обсъждат предложения за промени във всеки един сектор от здравеопазването.

„Лекарите работят на ненормиран работен ден. Те имат едно официално работно време, но когато излязат от кабинета, продължават да работят през телефона си. Предложенията ни включват промяна в начина на заплащане. Трябва да имаме електронно здравно досие. Обсъждаме промени, които може да влязат в сила най-рано догодина”, поясни Тонев, като даде следния пример - ако ни е лошо и имаме температура, ще можем да влезем в здравното си досие и то ще ни покаже кой личен лекар в региона може да ни приеме най-бързо