0

О т президентството заподозряха, че премиерът Кирил Петков има външна договорка за преговорите за влизането на Северна Македония в ЕС.

Ден, след като Петков призова президента Румен Радев да свика КСНС по темата, вицепрезидентът Илияна Йотова коментира случващото се. 

Според нея имало нещо недоизказано в призива на Петков. "Вчера министър-председателят аргументира това свое решение с международния натиск, но не даде възможност да чуем други аргументи – има ли промяна в условията, има ли нови резултати от страна на Северна Македония?”, каза Йотова.

„На 10 януари имаше почти 5-часово заседание на КСНС, след което се излезе с една консолидирана национална позиция с два елемента – че не можем да се обвързваме със срокове, че чакаме конкретни резултати. Ако министър-председателят има аргументи в тази посока, беше добре да ги чуем. Неговите аргументи вчера бяха с външен адрес. Ако правителството е постигнало гаранции и договорености, редно е да ги знаем”, каза Йотова и допълни:

„Имах усещането, че нещо е станало. В края на работния ден, изведнъж така неочаквано. Ако си послужим с начините на изразяване и стила на правителството – нещо имплицитно е станало”.