0

Ж андармерия вече охранява шефа на БАБХ проф. Христо Даскалов. Решението е взето от комисия, съставена от главния секретар на МВР и шефовете на ГДБОП, Жандармерия и ГДНП.

Новината потвърдиха пред „Телеграф“ от МВР и агенцията по храните. С гардове, но от НСО, се движи вече и заместник-земеделският министър Иван Христанов, който също твърди, че е получавал заплахи след скандала с лабораторията на Капитан Андреево. Потърсени за коментар от Националната служба за охрана обявиха, че няма да коментират темата.

Опасност

Скандалът с шефа на БАБХ и бившия директор Пламен Моллов избухна преди седмица. Както самият Даскалов разкри, ексдиректорът му предложил рушвет от 500 000 лв. „набутани в папка“, а той ги пипнал само „с пръстче“. „Мога да гадая каква е била сумата, защото аз само с едното си пръстче погледнах какво седи там. И след това му я набутах - като му казах, че с такива неща не се занимавам”, обясни самият професор. Преди няколко дни той се е оплакал в МВР. Незабавно била сформирана комисия от главния секретар Петър Тодоров и началниците на ГДНП, ГДБОП и ЖСОБТ, които преценили, че има риск за Даскалов. Така му били определени няколко момчета от жандармерийското подразделение-София, които да ходят с него навсякъде. По закон, ако държавен служител бъде заплашен във връзка с работата си, той има право на подобен тип охрана. Ако лицето пък е политик, тогава се отправя сигнал до службите. Отново се събира комисия от главния секретар, както и шефовете на ДАНС и НСО и вече те преценяват дали да му бъдат отпуснати гардове. Процедурата обаче е по Закона за НСО. Има обаче възможност при нужда част от задачите да бъдат разпределени и към жандармерията и баретите.

Страх

След избухването на скандала Пламен Моллов излезе в отпуска и е неоткриваем. Той не се яви и на комисията в парламента, където беше обещал да направи разкрития по темата с лабораторията на ГКПП-то. „След като направим изслушването, евентуално бихме сезирали прокуратурата, но трябва да съберем съответните данни”, заяви Константин Бачийски, депутат от ПП и член на комисията по превенция и противодействие на корупцията. С позиция излезе и бившият премиер и ексвоенен министър Стефан Янев. Той беше категоричен, че докато Моллов не изчисти името си, няма да бъде включван в партията му.