0

М ечките на Бриджит Бардо от парка в Белица ще хрупат марули след зимния си сън.

Горските гиганти получиха цял багажник със свежи салати, които ще подсилят диетата им. Фирма производител дари на мечоците над 600 броя марули, похвалиха се от парка.

Захранване

Животните, които са се събудили, минават на специално захранване. Започват да се хранят с огромни количества марули. Първите 5-6 дни след хибернацията си мечките ядат марули, след това в храненето им ще бъдат включени ябълки и хляб. Най-важното в пролетната диета е храна, която е богата на фибри. Когато се събуди от сън, в дивата природа мечката започва да пасе. Колкото и странно да звучи, някои изследвания казват, че една мечка може да консумира до 20 килограма трева, отбелязват специалистите. Такива количества трева няма как да бъдат осигурени, затова стопаните на парка осигуряват по 400-500 марули на ден. Мечките консумират също плодове, моркови и месо.

Рекорд

Мечото селище е затворено за посетители от есента до пролетта, за да не могат те да обезпокоява зимния сън на животните. Очаква се то да отвори врати съвсем скоро - на 1 април. През годините някои от мечките поставят рекорд за най-продължителен сън. Обикновено те изпадат в хибернация от ноември до март, обясняват гледачите. Абсолютен рекордьор по сън е покойната мечка Вела от парка. Тя изкарала в сладка дрямка половин година.

Хибернация

За да се подготвят за хибернация, мечките ядат много повече през есента от обичайното, за да натрупат подкожна мазнина. По време на дрямката те изразходват тази допълнителна телесна мазнина, за да живеят, без да губят мускулна маса. Това позволява на мечките да излязат от зимен сън толкова силни, колкото и преди зимния сън. Те могат да загубят до 40% от тяхното тегло по време на зимния сън. По време на този процес сърдечната честота и телесната температура на мечката може да спаднат, но животните лесно могат да се пробудят и след това пак да заспят.