0

В столичния район "Искър" организират две кампании за разделно събиране на отпадъци от опаковки, като ще се разиграе томбола с награди срещу предаден боклук.

Първата кампания – "За чиста околна среда", е насочена към всички граждани. На 14 май 2022 г. (събота) от 11:00 до 14:00 часа на специално организиран пункт, разположен на паркинга на Дом на културата "Искър" в ж.к. "Дружба"-1, всеки жител на района, който желае да се включи в инициативата, може да донесе разделно събрани отпадъци от:
Хартия – кашони, кутии, хартия, книги, тетрадки и др.; пластмаса – бутилки за напитки; стъкло – бутилки и буркани и метал – кенове и консервни кутии.


Важно е отпадъците да бъдат сортирани по вид материал, да бъдат чисти и компактно събрани.
Всеки, който предаде своите разделно събрани отпадъци на пункта, ще участва в томбола за спечелването на колело, смарт часовник и безжични слушалки.

Втората кампания - "Хартиена надпревара", е насочена към учениците и продължава до 20 май.

Училищата в района ще се състезават да съберат колкото се може по-голямо количество хартиени опаковки. Трите училища, събрали най-много хартиени отпадъци, ще получат ваучери на стойност от 200 до 600 лв. за подобряване на материалната база на учебните заведения. А всички останали, участвали в кампанията, ще получат поощрителни награди, съобщи БНР.

Хартиените отпадъци от опаковки могат да бъдат ненужни кашони, тетрадки, хартия, кутии и други, уточняват от "Булекопак", съорганизатор на инициативата. За да бъдат годни за рециклиране, хартиените и картонени опаковки не трябва да бъдат замърсени. Няма да се приемат хартиени и картонени опаковки от храни за бързо хранене (кутии от пица, понички и други подобни), тъй като те са негодни за рециклиране.