0

С лънце ще вдигне градусите за балотажа, прогнозира пред вестник „Телеграф“ климатологът проф. Георги Рачев. „Много слънце ще има в районите, особено където няма мъгли, а времето по планините ще бъде много хубаво. В неделя времето няма да е подходящо за бране на гъби, а ще бъде идеално за избори“, коментира още ученият. През седмицата живакът ще стигне 15 градуса.

В сутрешните часове на много места ще има мъгли, защото атмосферното налягане ще е високо. Такива ще се образуват до обяд в Дунавската равнина и затворените котловинни полета заради високата влажност на въздуха. Там и температурите ще останат с 2-3 градуса по-ниски в сравнение с другите райони.

Очаква ни една сравнително топла седмица за края на есента. Минималните температури ще бъдат между 0 и 5 градуса, а максималните ще се движат в доста сериозни граници – между 7-8 и 12 градуса, а в южните райони между 14-15 градуса. Най-хладно ще бъде днес и утре, след което ще има едно кратко затопляне, а в петък се очаква отново захлаждане. През уикенда ни очаква значително по-топло време с 2 до 3 градуса по-високи температури.

В седмицата след изборите се очаква едно захлаждане - и максималните, и минималните температури ще се понижат с 2-3 градуса. Към 25 ноември засега се очаква по-смутно време с валежи, но дотогава има много време и има разминаване между големите метеорологични модели. Засега до неделя се очаква сравнително хубаво за ноември време – сухо, с температури около нормата и малко над нормата, отбелязва климатологът.