П равителството предлага да се издаде указ за освобождаването на шефа на Държавна агенция “Разузнаване” Атанас Атанасов. Това съобщи говорителят на правителството Антон Кутев след заседание на кабинета.

Правителството предлага да се издаде указ за освобождаването на шефа на Държавна агенция “Разузнаване” Атанас Атанасов. Това съобщи говорителят на правителството Антон Кутев след заседание на кабинета.

На негово място се предлага Антоан Гечев. “Това се прави в контекста на необходимостта да се гарантира устойчивостта на системата за защита на националната сигурност на България. Под ръководството на Атанасов Държавна агенция “Разузнаване” е осъществявала своята дейност при неспазване на презумпцията за обективност, безпристрастност и политическа неутралност”, каза Кутев.

От думите му стана ясно, че не е предоставял пълна информация към президента Румен Радев. Гечев е бил заместник-директор на Служба „Военна информация“ в периода 2018 г. – 2020 г. Притежава образователно-квалификационна степен „магистър“ по специалността „Военно дело“ от ВА „Г. С. Раковски“.

Кабинетът реши също на мястото на освободения зам.-председател на ДАНС Недялко Недялков да бъде назначен Станислав Станчев. От МС уточниха, че Станчев притежава образователно-квалификационна степен „магистър“ по специалността „Танкови войски-строеви“ от ВНВУ „Васил Левски“ и по специалността „Финанси“ от УНСС. Работил е в ДАНС. Заемал е длъжности в силите на НАТО в Афганистан.