С офия ще обнови автопарка на градския транспорт с ековозила на стойност 217 млн. лв. Това стана ясно след като Столичния общинския съвет (СОС) прие доклада на кмета на града Йорданка Фандъкова за кандидатстване за финансиране по оперативна програма „Околна среда“.

София ще обнови автопарка на градския транспорт с ековозила на стойност 217 млн. лв. Това стана ясно след като Столичния общинския съвет (СОС) прие доклада на кмета на града Йорданка Фандъкова за кандидатстване за финансиране по оперативна програма „Околна среда“.

Община иска да закупи 82 електробуса, 30 тролея и 25 трамвая. 52 от електробусите са за нови линии, които да довеждат до метростанции и трамвайни спирки. С 30 тролея и 30 електробуса ще се подменят всички останали стари тролейбуси по линиите №6, 7 и 9. 25 нови трамвая пък ще заменят мотрисите по линии № 4 и 18 и ще се допълни линия №5. „Предвиждаме и закупуването на специализирано оборудване и зарядни станции. Модернизацията и развитието на електротранспорта е част от програмата ни за подобряване на качеството на въздуха“, каза Фандъкова.

СОС гласува и тригодишното споразумение между кметството и синдикалните организации за поетапно увеличение на заплатите на шофьорите в градския транспорт. Възнагражденията ще се увеличават с по 10% от следващата година до 2022г. Фандъкова обясни, че до споразумението се е стигнало след дълги и тежки преговори. Заместникът й Дончо Барбалов разясни, че само за следващата година скока на заплатите ще струва 20 млн.лв. Фандъкова припомни също, че от началото на година заплатите на водачите са увеличени с 20%. Единственото от БСП се въздържаха при гласуването, за което Фандъкова изрази съжаление. Социалистите обаче обявиха, че настояват за още едно увеличение през тази година. Според тях управляващите в общината са отстъпили от ангажимента си за актуализация на заплатите на шофьорите, който са поели с прекратяването на протестите на шофьорите по-рано тази година. „С това споразумение се замита проблема и се хвърля прах в очите на хората“, каза Калоян Паргов от БСП.

В споразумението се посочва, че от 2015г. за нуждите в градския транспорт са доставени 268 нови автобуса на природен газ и 110 дизелови возила, 20 електробуса, 50 тролейбуса, 25 трамвайни мотриси и 30 нови метровлакове. Транспортните дружества пък имат ангажимент да подобрят битовите условия в депата и сервизите. Осигурени са и средства за работно облекло. Също така се посочва, че се организират безплатни курсове за обучение на водачи на автобуси, трамваи и тролеи.


Талонът с 10 билета може да се ползва от няколко пътници

Талонът с 10 билета може да се използва от няколко пътниците в градския транспорт, припомни шефът Центъра за градска мобилност Христиан Петров. Той обясни, че от миналата година досега има продадени над 56 000 талона с 10 билета. „Ние позволихме на пътниците да ползват тези талони, без да покажат и последния, който да е задължителен при проверка. За миналата година нямаме нито един издаден акт, нито един глобен пътник, затова, че не е показал последен талон или че са били двама в превозното средство, а са ползвали един талон с 10 пътувания за 2-ма или 3-ма пътника“, разясни шефът на ЦГМ. Промяната бе направена при при приеманата на изцяло нова наредба за реда и условията за пътуване с обществения градски транспорт през април 2018г. „Тази промяна я направихме, за да улесним пътниците, защото за нас най-важното е пътниците да са редовни и да имат валиден пътен документ“, добави Петров. Според него по този начин всъщност ще се избегнат и случаите, когато пътникът си е изгубил последния талон или той се е изтрил и се получават конфузни ситуации, които не са в интерес нито на контрольорите, нито на пътниците.