0

Ч етиринадесет палета хуманитарна помощ ще изпрати Софийската митрополия в Украйна. Пакетите съдържат хранителни продукти и санитарни материали. Помощта ще бъде изпратена целево в Харков по искане на Харковския и Богодуховски митрополит Онуфрий и е съгласувана с нуждите на Харковска епархия, съобщава dveri.bg.

Средства

Средствата са събрани в кампанията на отдел „Милосърдие и благотворителност“ на Софийска св. митрополия. Те работят в сътрудничество с Българския червен кръст, който ще организира транспортирането на хуманитарната помощ до Харков. До 11 април 2022 г. в банкова сметка на благотворителния отдел на Софийска митрополия са постъпили 21 345.85 лв. Те са събрани от църковни настоятелства на територията на епархията, както и от частни лица и организации. Кампанията на Софийска митрополия за набиране на средства в помощ на Украйна продължава.

Играчки

Детски колички, пелени и консумативи бяха дарени в събота на бежанци, настанени в Слънчев бряг и Приморско. Инициативата е на Лайънс клубове от Бургас и Стара Загора, съобщи БНР. Детските колички са изключително необходими, посочва Дария, която е представител на кризисния център в Слънчев бряг.

“Детски обувки основно ни трябват, като сандали; детски дрехи, особено - тийнейджърски дрехи. В момента в нашия кризисен център имаме дрехи до 90 см. И, естествено, дамски дрехи. При нас са останали само зимни, топли дрехи, а за лятото нямаме нищо. Нужда имаме от детски храни, пюрета, изкуствени млека, пелени, мокри кърпи...”, добави Дария.

Количките бяха раздадени по предварително изготвен списък. В даренията бяха включени и играчки за децата. Те са закупени от наши членове, посочи Деян Денев, президент на Лайънс клуб - Бургас.

“Виждаме тези майки с малки дечица. С едно такова дарение, насочено към тях, ние се стремим да върнем поне за малко усмивките на лицата им и пламъка в очите им. Макар и за малко. И се надяваме хората да отворят сърцата си”, коментира той. След Слънчев бряг част от даренията бяха закарани и в Приморско, където също има много настанени бежанци.