П редседателят на КПКОНПИ Сотир Цацаров вече няма достъп до класифицирана информация, обяви премиерът Кирил Петков в ефира на Нова телевизия.

Отнемането на достъпа е факт от тази сутрин. Решението е на база събиране на данни за сериозен период от време, уточни Петков.

„Днес ДАНС ме уведоми, че са отнели достъпа до класифицирана информация до ниво „Строго секретно” на председателя на КПКОНПИ Сотир Цацаров. Разрешението е отнето в хода на осъществен контрол за надеждност след придобити данни, оказвайки влияние върху неговата надеждност", допълни министър-председателят. 

Няма да има човек, който да се чувства над закона и всички ние сме равни

Това да няма различно или специално третиране е истинската промяна, която българското общество трябва да види, че вече започва да се случва. Ние трябва да имаме едно общество, в което правилата, законността и следването на тази законност стават огромен приоритет”, категоричен е той.

По-късно в петък с позиция по казуса излезе самият Цацаров. Според него до това се е стигнало след „продължителен институционален натиск, упражнен спрямо ръководството на ДАНС от министър-председателя Кирил Петков и от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков”. „Актът за отнемане е подписан тази сутрин от заместник-председателя на ДАНС, в отсъствие на председателя.

Известно ми е, че това е станало след продължителен институционален натиск

упражнен спрямо ръководството на агенцията от министър-председателя Кирил Петков и от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков. Кирил Петков обяви отнемането на достъпа ми близо час и половина преди този акт да ми бъде връчен, с довода, че съм се „провалил на контрола за надеждност“, обяснява Цацаров. Той посочва, че служители на ДАНС са били в кабинета му в КПКОНПИ и в 13:20 ч. са му връчили акт за отнемане на разрешението. „Отнемането е на основание: „Лицето е извършило нарушение на закона или на подзаконовите актове по прилагането му, което е създало опасност от възникване или е довело до значителни вреди за интересите на държавата, организациите или лицата в областта на защитата на класифицираната информация“, става ясно от позиция на КПКОНПИ. „Отнемането на достъпа ми до класифицирана информация не е поводът да подам оставка като председател на КПКОНПИ. Напротив, обявеното вчера мое намерение е повод за издаденото тази сутрин отнемане. Ясни са ми и причините за това – ако за министър Рашков те са свързани с желание за лична разправа и отмъщение, както и с проверките на имотното му състояние, за премиера Кирил Петков и за хората, определящи неговото поведение, това е опит за отклоняване на общественото внимание от действителните проблеми, пред чието решаване той самият е изправен. Не съм разследван, нито съм се провалил на контрол за надеждност – всяко такова прибързано изказване направено с цел печелене на временни политически дивиденти, ще се окаже клевета”, категоричен е Цацаров.

Шефът на КПКОНПИ обяснява, че ще продължи да изпълнява задълженията си до приемане на оставката му, която ще подаде следващата седмица.

„Издал съм незабавно заповед, всички материали, съдържащи класифицирана информация, да се докладват само на заместник-председателя на Комисията, без мой достъп до тях. Отнемането на разрешението от ДАНС не променя уважението ми към служителите в агенцията, а към подписалия го заместник-председател Станислав Станчев проявявам искрено разбиране, с оглед упражнения натиск. Актът за отнемане ще бъде обжалван от мен по реда, предвиден в закона. Както заявих, мотивите за оставката ми ще бъдат обявени, след като тя бъде представена в парламента”, заключва той.

Припомняме, че в четвъртък Цацаров обяви, че подава оставка от ръководния пост на Антикорупционната комисия. Очаква се тя да бъде депозирана още следващата седмица и от 1 март решението да влезе в сила.