0

П андемията наду цената на дипломните работи, които са определящи за получаване на свидетелство за висше. Проверка на „Телеграф“ показа, че в момента между 900 и 1100 лв. цакат студенти на експерти в различни области за финален проект наготово. Преди пандемията, през 2019 г., висшисти споделиха, че са се възползвали от услугата и за 500 лв. Оферти за професионално оформяне на дипломни и курсови работи с уникално съдържание заливат интернет. Реферати, проекти, есета – всичко може да бъде подготвено от професионалист. Наша проверка откри, че поне 10 сайта предлагат подобна услуга. Предлагат екип от специалисти в различни области, като обещават, че всяка тема е с уникално съдържание.

Дори в сайтовете за колективно пазаруване изскачат оферти за написване на дипломната работа вместо студента. Висшисти, възползвали се от подобни услуги, разкриха подробности от получаването на ключовия за образованието документ. За изработването на дипломната работа се необходими между два и четири месеца. Зависи от темата и специалността. В хуманитарните науки срокът може и да е по-кратък. При инженерните специалности обаче е нужно повече време. Връзката с екипа, който работи върху проекта, обикновено се води по мейл. Цената е 10-11 лв. на страница, а студентът внася определена сума, когато получи част от дипломната работа. Обикновено тя е от три глави. След получаването на първата се внася началната тарифа от договореното.

На SMS или мейл студентът получава номер на сметка, по която превежда парите. Като обяснение на превода в банката се пише: захранване на сметка. Преподаватели, служители в библиотеки, дори студенти отличници са сред пишещите разработките за следването, споделиха младежи, възползвали се от услугите им. Дипломирана висшистка разказа, че дипломната й работа била написана от служителка в читалня на библиотека. Дамата разполагала със свободно време и неизчерпаем извор от литературни източници. Студенти, които едва връзват тройката за семестъра, пък плащат на зубъри за строителни проекти, за да имат по-добри оценки. Проектите се поръчват три месеца по-рано и струват от 150 до 300 лева в зависимост от това каква задача са дали преподавателите. Ако трябва да се прави план и да се рисува проектът, цената се вдига. Така отличниците си изкарват до 900 лева под масата, което е почти една заплата на месец.

 

Фабрики правят научни трудове на конвейер

В България функционират цели „фабрики“ за създаване на научни трудове, които се правят на конвейер, преписват се и това беше лоша практика в много университети. Тя се ограничи в последните години благодарение на промените в Закона за развитието на научния състав, заяви доц. Петър Николов, политолог и бивш заместник-министър на образованието с ресор „Висше образование“, пред БНР. Той разкри, че има много варианти за плагиатстване, без засегнатата страна да подава жалба. “Може да плагиатствате от човек, който не е в България, въобще няма достъп до вашите текстове, не чете на български език. Може да плагиатствате от човек, който е незаинтересуван да повдигне въпроса, може да плагиатствате от зависим от вас човек. Може да плагиатствате от човек, който е починал преди 1000 години, може от Аристотел и Платон да плагиатствате“, коментира Николов. Според него колкото и неприятни да са случаи като този на Даниела Везиева и Петър Илиев, те са част от процеса на изчистване на образа на България. „Моят опит показва, че досега не е имало човек, упрекнат в плагиатство, който да излезе и да каже, че е виновен и това не е поръчково“, подчерта той.