0

П олитическо противопоставяне възникна за цените на тока. Енергийната комисия в парламента обсъждаше идеята на опозицията да бъдат компенсирани общини, църкви и болници заради високите сметки. Управляващите нарекоха идеята популизъм. В залата имаше спор колко ще струва тази мярка, като бяха изказани предположение в диапазона между 150 и 200 милиона. 

​От ГЕРБ предлагаха държавата да покрие на 100% разликата между прогнозната и реалната пазарна цена на електроенергията към момента, що се отнася до общини, дружества под тяхната юрисдикция, училища и детски градини, храмове и манастири, социални домове и др.  Аргументът - това не са структури, които работят на пазарен принцип, а в обществена полза и не могат да повишат цените, на които предлагат услугите си.

На дискусията присъстваха омбудсманът, представители на църквата и общините. Жечо Станков от ГЕРБ коментира, че цената на тока ще засегне косвено гражданите чрез тези обществени институции. Те изпълняват обществени функции и ще бъдат засегнати граждани, разходите са непосилни. Няма улично осветление - ПТП и крими контингент се увеличава. Режимът на тока не искам да си го спомням.

Митрополит Антоний коментира, че БПЦ не е подмината от високи сметки, някои от храмовете не могат да ги покрият. Владимир Табутов от Продължаваме промяната призова за  балансиран подход и анализ на ситуацията. Националният омбудсман Диана Ковачев настоя сред компенсираните да са и социалните домове и центрове. Предложението е компенсациите да бъдат отпуснати с решение на парламента, а не със закон. 

"Не се сърдим на ГЕРБ, че предлагат нещо, което първи ние от ДПС предложихме. Много от управляващите също искат да приемат предложението, но няма да го направят, за да не изложат министрите си, които не предприеха никакви мерки. Няма как да не подкрепим това предложение. Трябва да се подпомогнат нуждаещите се, а мораториумът в момента подкрепя здрави прави хора в сараи и имения", подкрепи предложението и депутатът от ДПС Рамадан Аталай.

Политическа ПР акция на ГЕРБ - такъв пък замисъл съзря от своя страна депутатът от БСП Драгомир Стойнев. "Не знам защо се занимаваме с този въпрос. Всеки един компенсаторен механизъм зависи от правителството, а не от комисията по енергетика. Това не е работа на нас в момента. Убеден съм, че ако седнем, ще намерим правилно решение. Но ние не знаем какви са приходите, какво е изпълнението на бюджета. Но ние сме законодателната власт, а не изпълнителната," каза той. И увери - общините нямали да останат неподпомогнати.

В крайна сметка предложението на ГЕРБ не бе прието, като "въздържал се" гласуваха от "Продължаваме промяната", "Демократична България", "Има такъв народ", и БСП. "За" бяха от вносителите от ГЕРБ, ДПС и "Възраждане".

Управляващите обаче обещаха да разгледат въпроса между първо и второ четене на държавния бюджет, който скоро се очаква да влезе в пленарна зала. 

Припомняме, че редица общини в България минаха на режим на тока заради високите сметки. Рекордни сметки за ток получиха и едни от най-големите манастири у нас Рилския манастир и Бачковският манастир. А, за да пестят – в Бургас спират тролеите. Ще бъдат намалени и някои от последните автобусни линии. Според енергийни експерти правителството трябва да напише молба до Европейската комисия с искане да се разреши регулираният пазар.