0

В секи втори българин гърми с розовия сертификат. Това показва анализ на една от големите лаборатории в страната. Според данните над половината от хората, които са се изследвали през ноември за наличие на антитела, са със стойности под въведения праг. Изискването за тапия е резултатът да е над 150 BAU/ml. Оказва се обаче, че много от хората имат по-малка или никаква защита. „Предполага се, че това изследване си правят хора с прекарана инфекция или след ваксина. Както се вижда обаче, само 15% от изследваните имат някакво основание за спокойствие“, коментира д-р Недялко Калъчев, собственик на верига лаборатории. Той е публикувал статистиката на направените изследвания в личния си профил във Фейсбук. „Изводът е: Ваксинирайте се!“, пише д-р Калъчев.

Извадка

Публикуваните от него данни са предимно от лабораториите в София, като има проби и от Западна България. Те обаче са представителна извадка, а доказателството за това е и броят на издадените до момента сертификати за антитела. Статистиката на известната лаборатория показва, че от всички 26 425 изследвани лица, достатъчно антитела за издаване на сертификат имат само 12 024. От тях обаче над 8 хиляди са със стойности, при които експертите препоръчват и ваксинация, а само 3900 имат добри показания на хуморалния имунитет. Всички останали 14 398 не са получили сертификат, защото нямат достатъчно количество антитела, като 16% от изследваните изобщо не са срещали вируса.

Справка

Общо 230 000 българи са се сдобили с розов сертификат за наличие на антитела. Това показват данните на „Информационно обслужване“. Броят им обаче е изключително малък на фона на издадените документи за ваксиниране, преболедуване и отрицателен тест, които са общо 6,2 милиона. Нещо повече, само три дни след въвеждането на тапията за антитела, „Телеграф“ поиска справка от здравното министерство, която показа, че близо 30 000 българи са си взели розов сертификат. Това означава, че за месец броят им се е увеличил само с двеста хиляди. Най-много пък са издадените временни COVID паспорти след отрицателен тест за коронавирус. Те са общо 2.747 млн., но валидността им е 72 часа след PCR и 48 часа след антигенен тест. За преболедуване пък документ са си изтеглили 406 000 българи, които са регистрирани в системата след положителен писиар или бърз тест. Общо 1.856 млн. пък са генерираните от системата зелени сертификати за ваксинация.