0

13 194 326 дни удариха болничните през първите девет месеца на годината. Това става ясно от последните данни на Националния осигурителен институт. Отпуските по болест за общо заболяване в сравнение със същия период на миналата година се увеличават с около 3 млн. дни. До септември 2020 г. сме ползвали над 11 млн.

Експерти обясняват скока с Делта варианта, който ни връхлетя в началото на есента. И от данните на НОИ се вижда, че болничните за коронавирус са повече тази година. Именно COVID e номер едно сред диагнозите. Тя заема близо 10% от всички. Листовете за коронавирус, удостоверен с положителен тест, са 156 559, а непотвърдените с лабораторни изследвания - малко над 43 000. Вирусна инфекция неуточнена и бронхит са другите често срещани диагнози. Най-много болнични ползват столичани – за 4 млн. дни. В София-област листовете заедно с Пловдив и Стара Загора са почти половината от всички. За първите девет месеца здравните отпуски от София-град са за 4 млн. дни, следва Пловдив с 1.3 млн. дни. Това са двата големи града, в които отпуските по болест надвишават милион. На трето място е Стара Загора с 640 000 дни болнични.

Най-здрави се оказват хората във Видин, Търговище, Шумен и Ямбол. Отпуските по болест във Видин са 68 638, което е близо 60 пъти по-малко от столицата. Освен разликата в броя на населението причината е и високата безработица в Северозапада.