0

С редиземноморският циклон Бианка носи виелици и преспи у нас. Такива се очакват в Източна България и по планините. Максималните температури ще са между 1 и 6 градуса. В неделя мощната буря Бианка спря тежкотоварните автомобили в съседна Гърция и доведе до проблеми с морския трафик. 

Жълт код за опасно време е обявен за 12 области на България, отбелязват от Националния институт по хидрология и метеорология. Предупреждението е издадено за областите Ловеч, Габрово, Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Сливен, Ямбол, Хасково и Кърджали. Навсякъде се очакват силни ветрове и нова снежна покривка до 20 сантиметра.

Още по-лошо ще бъде времето край морето, като за областите Бургас, Варна и Добрич се очаква оранжев код. Над Черноморието ще има значителна облачност. Сняг ще има и по морето, а максималните температури ще са между 7-8 градуса.

Заради риска от поледици по пътищата шофьорите, на които им предстои пътуване, трябва да тръгват с автомобили, подготвени за зимни условия, предупреждават от  агенция "Пътна инфраструктура“.

109 снегопочистващи машини обработват пътните настилки в районите със снеговалеж, за да се осигури безопасно пътуване по републиканските пътища. Обработката на настилките продължава особено по усойните места, където има предпоставка за хлъзгавост и заледяване при понижение на температурите.

При необходимост в почистването ще се включат и допълнително машини. Шофьорите трябва да карат със скорост, съобразена със зимните условия, да не предприемат рискови маневри, както и изпреварване на снегопочистващата техника, посочват от агенция „Пътна инфраструктура“.