0

К андидатът за управител на БНБ от "Има такъв народ" Любомир Каримански е бил заплашен с есемес от непознат номер да се откаже от състезанието за народната банка. Това обяви той на извънреден брифинг в парламента, придружен от цялата парламентарна група на ИТН.

Съобщението е било получено в 17:30 вчера на личния телефон на депутата. 

"Откажи се или проблемите ти ще започнат веднага и нямаш представа колко ще бъдат сериозни!!!", бил текстът на съобщението.

Каримански е подал сигнал в полицията, защото смята, че това е заплаха.

 “Продължавам да вярвам в това, което правя. продължавам да отстоявам принципите си и продължавам да прилагам един единствен стандарт, а не двоен аршин”, заяви той. 

Часове преди получаването на СМС-а кандидатът за шеф на БНБ е обяснил на среща в Министерския съвет атаките срещу себе си, допълни председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов. По думите му при битката за БНБ никога не се е случвало това, което се случва в момента. “Г-н Каримански не е  нито подземен бизнесмен, нито се занимава с някакви далавери, а това, което се случи вчера е мутренско. По същия начин действаха мутрите през 90-те. В момента някакви мутри заплашват г-н Каримански.”, заяви Йорданов и индиректно насочи подозренията за това кой стои зад заплахата към другия мераклия за шефското място в БНБ - Андрей Гюров от ПП. 

От парламентарната група бяха категорични, че Каримански няма да се откаже от надпреварата за гуверньор на централната банка. 

Иначе в парламентарната група се появиха съмнение, че от ПП атакуват ИТН заради надпреварата за БНБ и в пленарна зала. Поводът е, че за втори ден от дневния ред отпадна точката за Агенция пътна инфраструктура, с която трябваше да се реши как тя да се разплати със строителните фирми така, че да не спрат ремонтите на пътища в страната.

Отпадането на точката днес бе поискано от депутата от ПП Константин Бачийски с мотива, че сега не е времето за тази точка, а може би тя трябва да мине и през антикорупционната комисия. Предложението бе подкрепено от 108 депутати, 35 се въздържаха, а 35 бяха против. 

“Спечелилата най-много гласове политическа партия току-що бламира собствения си министър-председател”, каза от трибуната Тошко Йорданов. Той обясни, че депутатите стават за смях, защото това трябвало да се разгледа още вчера, а вместо това го отложили за днес и сега пак се иска отлагане. След това той и колегите му от ИТН напуснаха пленарната зала.

Кирил Петков коментира казуса със заплахата пред журналисти. Обясни, че е разпоредил на ДАНС да провери случая още вчера. Петков отхвърли подозренията, че заплахите са пратени от ПП заради техния кандидат Андрей Гюров. Премиерът окачестви заплашителното съобщение като мутренска провокация.

От ГЕРБ също коментираха темата. Десислава Атанасова заяви, че полицейщината, репресията и мутренските времена са се завърнали. “В момент това, което наблюдаваме, е грубо погазване на елементарни човешки права и то на член на Народното събрание”, посочи тя. 

Според нея извършителят на посегателството е “този, който проваля заседанията на парламентарните комисии и използва като разменна монета едно решение срещу избора на БНБ”, визирайки “Продължаваме промяната”, които и днес не поискаха гледането на проекта за решение за АПИ. 

Десислава Атанасова заяви, че парламентарната група на ГЕРБ-СДС няма интерес от тази тема и отхвърли появили се твърдения, че е възможно насаждането на конфликт у коалицията да е дело на опозицията.