0

В оенният министър Стефан Янев категорично заяви, че е против разполагането на войски на НАТО у нас. "Не са налице необходимите обстоятелства, които могат да аргументират решение, свързано с разполагане на допълнителни войски на наша територия", заяви той.

"Такова решение не би кореспондирало нито със съюзните интереси, нито с националния интерес на Република България", написа Янев във Facebook. Той коментира публикация "Шпигел", в която е цитиран командващият силите на НАТО в Европа ген. Тод Уолтърс, който казва, че е поискал алиансът да установи военно присъствие в България и Румъния като това, което вече има в Полша и балтийските страни.

Янев отбелязва, че в рамките на НАТО се коментират различни варианти за отговор, включително разполагане на допълнителни войски в България и Румъния по модела на засиленото предно присъствие. "На този етап те са на ниво военно-техническо обсъждане и окончателно решение не е взето. Моята позиция е, че подобен дебат, респективно - подход, има потенциал да доведе до нежелано нарастване на напрежението в региона. Още повече, че на този етап няма основания наблюдаваните процеси да се разглеждат като директна заплаха за Алианса и релевантната зона за сигурност. В този смисъл не считам, че са налице необходимите обстоятелства, които могат да аргументират решение, свързано с разполагане на допълнителни войски на наша територия", написа бишият лужебен премиер.

"Подчертавам, че процесите в геополитическата среда трябва да се следят с особено внимание.
 Отчитайки динамиката в средата на сигурност, българската държава има готовност да увеличи капацитета на собствени национални сили на своя територия в контекста на съюзните възможности за възпиране и отбрана. Тази готовност е функция на потенциалната възможност от поява на всякакъв тип заплаха, независимо от направлението, от което произтича", посочи Янев.

"Разговаряхме в НАТО главно за стратегическа инфраструктура. За войски до този момент не сме дискутирали в детайли", коментира пък премиерът Кирил Петков. Миналата седмица той се срещна с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.