0

С илна буря, придружена с дъжд и градушка, удари тази сутрин Русе. Дъждът започна в 5,45 часа, а пет минути по-късно – и градушката, съобщиха за „Телеграф“ от хидрометеорологичната станция в града.

Мощна буря с дъжд и градушка удари Русе
а а а
5

Наблюдавано е явлението шквал – от тихо време за секунди скоростта на вятъра достига високи стойности, в случая от 1-2 м/секунда скоростта е достигнала 14 м/секунда. Градушката продължи 15-ина минути с големина на ледените късове 3 сантиметра. Падналото количество дъжд е 17,5 литра на квадратен метър.

От силния дъжд за минути улиците и булевардите се превърнаха в реки. Изтръгнати с корените са стотици дървета, изпочупени са и клони. Екипите не смогват да ги премахнат от улиците. Наводнени са мазета, но има и други щети, които тепърва ще се уточняват. 

Часове след бурята движението на градския транспорт все още не е нормализирано и по спирките се струпват хора. По главните булеварди се образуват задръствания. 

Вятърът бил толкова силен, че чадъри на заведения са прелетели през междублоково пространство. Два влака не могат да стигнат до Централна жп гара в крайдунавския град заради паднали по железопътната линия клони, информира Нова телевизия. 

.

 .
Жанет Йорданова