0

Д епутатите от ГЕРБ-СДС заподозряха огромна измама с кандидатурата на председателя на ПГ на ПП Андрей Гюров за управител на Българската народна банка. 

Красимир Вълчев разкри пред медиите, че дисертацията, с която Гюров е защитил докторантурата си, не е била призната от Националния център за информация и документация в 16:00 ч. вчера, когато той беше изслушан по време на финансовата комисия. Това означава, че той не е отговарял на условията, за да представи визията си за развитие на БНБ пред депутатите. Не само това, ами не е фигурирало и заявление, с което Гюров да предяви това искане. 

Одобрената дисертация се появила чак в 17:30. Това означава, че заявлението е било подадено след 16:00 ч. и е било одобрено за малко повече от час. Според Вълчев това е прецедент, тъй като, за да се получи одобрение, трябва да се премине през пълна проверка на научния труд. 

“Погледнахме в регистъра. Вижда се датата, но не и часът на заявлението. Подадено е на 31 март и е одобрено на 31 март. Това хвърля съмнение и провокира поне няколко въпроса. Защо за редовите заявители процедурата не е толкова късна и изисква  съответните проверки. Ние имаме съмнение, че това се е случило за 1 час и че документите не са предоставени лично от Гюров, тъй като той беше на заседанието на комисията по бюджет и финанси. Имаме съмнение, че е оказан натиск върху Националния център за информация и документация за бързо скоротечно, експресно признаване на академичната степен на Гюров. (...) В 16:15 ч. Гюров ми е отговорил, че той самият е подавал документи, но преди време”, допълни Вълчев. 

Освен това в научния труд, който по документи е писан през 2005 г., мераклията за гуверньор на БНБ се е позовавал на материали от 2007 и 2012 г. “Има пророчески умения. В първите страници на труда, който той е защитил 2005 г., той цитира данни от 2008 и 2012 г. и статии от 2007 г., което ни навява на мисълта дали е реален или става въпрос за тежка документална измама”, допълни Вълчев. 

Малко по-късно председателят на ПП Андрей Гюров, заедно с други представители на парламентарната група, направиха брифинг в отговор на твърденията на ГЕРБ. Гюров посочи, че има разминавания с годините, тъй като е защитил дисертацията си във Виенския университет през 2005 г., а след като я е предал на Американския университет в Благоевград, където е преподавател, я е допълнил. Подаденото заявление за одобрение от Националния център за информация и документация към МОН пък било спрямо изискването. В отговор на въпрос на "Телеграф" отговори, че нямало изискване тя да бъде проверена и одобрена преди изслушването, както твърдят от ГЕРБ.