0

Ч акат ни студени дни. Има нахлуване на свеж полярен въздух от големите географски ширини. Той ще мине през Европа и ще остане в района на Балканския полуостров. Това съобщи проф. Георги Рачев пред „Телеграф“.

Очаква се застудяването да продължи 3-4 дни, в които максималната температура няма да надвишава 0 градуса, поясни професорът по климатология. Студената прогноза се отнася за югозападната част на България, най-вече за високите котловинни полета, към които спада и София. В низинната част на страната ни ще бъде студено, но въобще няма да има лют, сибирски, кучи студ. Очакват се слаби снеговалежи, няма да има обледенявания, скъсани проводници и ураганни ветрове.

От събота до сряда ще бъде студено и максималните температури в Югозападна България ще бъдат близки до нулата. Очаква се те да са между минус 3 и минус 5 градуса.

В понеделник и вторник ще паднат до минус 10, минус 12 градуса. В затворените котловини сутринта може да стигнат и до минус 15 градуса.

Така че нищо феноменално няма във времето, с изключение на факта, че ще бъде по-студено на фона на цялата зима дотук. Зимата е топла и в момента аномалията е, че средната температура е с 3 градуса над нормата, коментира проф. Рачев.

След студените дни се очаква към другата събота и неделя затопляне. Месецът ще завърши с положителни температури, малко над нулата, но ще има отрицателни в сутрешните часове. В планините ще има много сняг и слънце и ще бъде прекрасно за спорт и за почивка.