0

Р илският манастир мина на режим на тока, след като получи тройно по-висока сметка за електричество за изминалия месец декември.

Фрапантната фактура от 28 000 лв. принудила игумена на Светата обител – епископ Евлогий, да наложи ограничителни мерки, за да се пести от ток.

„Ситуацията в Рилския манастир е такава, както и в цялата страна. Ние се отопляваме с нафта, вече сме на режим, наложен от нас самите. За да можем да издържим, пускаме парното 2 часа сутринта рано – заради ниските температури, 2 часа на обяд, вечерта и през нощта също пускаме по 2 часа, за да не замръзнат инсталациите. Ние вече изнемогваме, защото втора година сме на свободния пазар и имаме договор с фирма, според който не би трябвало да плащаме такива сметки. Хората обаче ни обясниха, че токът е поскъпнал за всички и няма какво да направим“, обясни дядо Евлогий.

По думите му държавата е обещала да изплати някакви компенсации през месец февруари, но все още няма яснота кога и колко. „Сметките ни сега са поне 3 пъти по-високи спрямо същия период за предходната година. Водим се, че използваме промишлен ток, но ние не сме промишлено предприятие. Високите цени обаче идват от многото техника – ние имаме фризери, компютри, секретар, там където се помещават охраната и СОТ са на електрически радиатори“, уточни игуменът.

За да пестят от ток, в Рилския манастир вече не използват дори електрическите фурни в кухнята. Готвят предимно на печка на дърва, за да правят икономии. Високите цени дори се отразили и в посещенията. Заради по-скъпите горива все по-малко били посетителите в Светата обител. Друга причина за отлива на туристи била и пандемията. „При нас в храма се влиза задължително с маски, а в музея – с отрицателен тест за коронавирус. Ние спазваме всички противоепидемични мерки, дезинфекцираме, но хората се притесняват“, казва още епископ Евлогий.